TotalEnergies tekent investeringsovereenkomst voor 1GW onshore windproject in Kazachstan

| 4 december 2023

Ter gelegenheid van de COP28 in Dubai hebben Patrick Pouyanné, voorzitter en CEO van TotalEnergies, en de minister van Energie van Kazachstan, in aanwezigheid van de president van Kazachstan, de investeringsovereenkomst (AoI) ondertekend voor het grootste onshore windenergieproject dat ooit in Kazachstan is opgestart.

Het gaat om het Mirny-project welke is gericht op de bouw van een onshore windmolenpark van 1 GW in combinatie met een energieopslagsysteem op batterijen van 600 MWh in de Zhambyl-regio. Mirny vertegenwoordigt een investering van ongeveer 1,4 miljard dollar. Na realisatie zal dit project het equivalent van meer dan 1 miljoen mensen voorzien van koolstofarme elektriciteit en een sterke bijdrage leveren aan de doelstelling van de Kazachse regering om tegen 2030 15% van de elektriciteit uit hernieuwbare bronnen te halen.

De investeringsovereenkomst komt na de ondertekening in juni 2023 van een Power Purchase Agreement (PPA) voor het Mirny-project, de eerste die in het land werd ondertekend voor een windproject van deze omvang. TotalEnergies zal het Mirny-project ontwikkelen in samenwerking met het National Wealth Fund Samruk-Kazyna en de National Company KazMunayGas, die elk een belang van 20% in het project zullen hebben. Het Mirny-project zal TotalEnergies helpen om zijn energieproductie te verdrievoudigen van 33 TWh naar meer dan 100 TWh tegen 2030. Bron afbeelding: TotalEnergies

Tags: , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.