Van Oord rondt Hollandse Kust Noord scope af

| 4 december 2023

Van Oord heeft de installatiescope voor het 759 MW offshore windpark Hollandse Kust Noord van CrossWind, een joint venture tussen Shell en Eneco, afgerond.

Bron: Van Oord

In 2020 werd Van Oord in de arm genomen door CrossWind als Balance of Plant-aannemer voor het windpark dat gelegen is op 18,5 kilometer uit de kust bij Egmond aan Zee. Van Oord was hierbij verantwoordelijk voor het ontwerp, de engineering, de inkoop, het transport en de installatie van de 70 windturbinefundaties en de verbindingskabels alsmede voor het transport en de installatie van de Siemens Gamesa 11 MW windturbines zelf.

Van Oord begon in oktober 2022 met de installatie van de fundaties van het windpark en heeft dit nu binnen een jaar afgerond, waarmee dit een van de snelst geïnstalleerde windparken van dit type ooit is. Naast de valpijpschepen Bravenes en Nordnes zijn onder andere offshore installatieschip MPI Resolution, kabellegger Nexus en trencher Dig-It ingezet. Bij dit project heeft Van Oord samengewerkt met branchegenoten DEME, Seajacks en Cadeler.

Van Oord is de laatste jaren betrokken geweest bij de ontwikkeling en bouw van diverse offshore windparken, zoals het nearshore project Windpark Fryslân en de offshore windparken Gemini Offshore Wind Park,  Borssele III & IV en Borssele kavel V. Met de voltooiing van Hollandse Kust Noord kan Van Oord opnieuw een project aan zijn trackrecord op het gebied van windenergie toevoegen.

‘Wij willen onze dank uitspreken aan onze partner Van Oord: zij hebben onvermoeibaar gewerkt om deze belangrijke mijlpaal in de bouw van offshore windpark Hollandse Kust Noord op een veilige manier te bereiken. Dit betekent absoluut een versnelling van de energietransitie in Nederland. Een felicitatie waard.’ — Tjalling de Bruin, CEO en Project Director bij CrossWind

‘Veel dank aan het fantastische projectteam en alle betrokken partners, die met grote inzet en enthousiasme aan dit offshore windpark hebben gewerkt. We zijn erg trots op de snelheid waarmee dit windpark is geïnstalleerd, allemaal volgens de hoogste kwaliteitseisen en zonder één veiligheidsincident. De samenwerking met Shell en Eneco bij dit prestigieuze project verliep heel prettig en we kijken uit naar de nieuwe samenwerking ten behoeve van Hollandse Kust (west) kavel VI.’ — Roeland Ris, Project Director bij Van Oord

Bron: Van Oord

Tags: , , , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.