Vattenfall neemt definitieve investeringsbeslissing voor Hollandse Kust Zuid 1-4

| 4 juni 2020

© Vattenfall

Vandaag heeft Vattenfall groen licht gegeven voor de bouw van wat het grootste offshore windpark ter wereld moet worden. Het nam het definitieve investeringsbesluit voor het offshore windpark Hollandse Kust Zuid. Het windpark met een geïnstalleerde capaciteit van 1.500 MW moet in 2023 operationeel zijn. De offshore bouwactiviteiten beginnen in 2021.

Hollandse Kust Zuid is in twee zones aanbesteed. Vattenvall won beide subsidievrije aanbestedingsrondes in 2018 en 2019. Om het ontwikkelproces te optimaliseren zijn de twee projecten gecombineerd tot één windpark.

Het windpark wordt gebouwd op ongeveer 22 km uit de kust van en zal bestaan uit 140 turbines op monopiles en 2 offshore substations. Met 1.500 MW aan opgesteld vermogen voorziet Hollandse Kust Zuid vanaf 2023 in een derde van de totale geïnstalleerde offshore windcapaciteit in Nederland. De elektriciteitsproductie kan het jaarverbruik van ruim twee miljoen Nederlandse huishoudens dekken. Het zal tevens het het grootste offshore windpark ter wereld zijn.

Leveranciers
Siemens Gamesa Renewable Energy gaat 140 van haar 11 MW turbines leveren en de gedeeltelijke plaatsing ervan verzorgen. Hollandse Kust Zuid is het eerste windpark waar de turbine commercieel geïnstalleerd zal worden.

Sif Group bouwt de funderingen. Het in Nederland gevestigde TKF voor het vervaardigen van de inter-array kabelsystemen. Prysmian voor het vervaardigen van de inter-array kabelsystemen. Subsea 7 voor het installeren van de funderingen en inter-array kabelsystemen. Swire Blue Ocean voor het installeren van de turbines.

De exploitatie en onderhoud vinden plaats vanuit de haven van IJmuiden. Hier gaat Vattenfall een nieuw onderhoudscentrum bouwen.

Het nieuws geeft een positief signaal en continuïteit in een tijd waarin door de COVID-19 crisis verschillende onzekerheden zijn ontstaan. Eerder deze week werd ook al groen licht gegeven voor Schotland’s grootste offshore windpark.

Tags: , , , , , , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.