Vestas en DTEK ondertekenen MoU voor fase 2 van Tyligulska onshore windproject in Oekraïne

| 4 december 2023

De Deense windturbinefabrikant Vestas en DTEK, de grootste commerciële energie-exploitant in Oekraïne, hebben vandaag tijdens COP28 een Memorandum of Understanding (MOU) ondertekend om samen te werken aan de bouw van de tweede fase van het Tyligulska windproject in het zuiden van Oekraïne.

Bron: DTEK

De overeenkomst beschrijft de voorwaarden en de wens om de tweede fase (384 MW) van het Tyligulska windproject te bouwen. De eerste fase van het Tyligulska windproject bestaat uit 19 Vestas, type V162-6.2 MW in bedrijfmodus van 6 MW windturbines met een gezamenlijk opgesteld vermogen van 114 MW en werd in het voorjaar van 2023 met succes in gebruik genomen.

De tweede fase van het windproject bestaat uit 64 windturbines, wederom van het type V162-6.2 MW in een bedrijfsmodus van 6.0 MW. Het totale vermogen van het windproject komt op 498 MW. Hiermee zal dit het grootste windenergieproject van het land worden.

De samenwerking tussen Vestas en DTEK op dit project gaat terug tot 2021, toen de tweede fase van het Tyligulska project voor het eerst werd aangekondigd. Toen de oorlog uitbrak, werd het windproject stilgelegd. Met de ondertekening van het MOU bevestigen de twee partijen opnieuw hun gezamenlijke inzet en veerkracht om de duurzame energiesector in Oekraïne verder uit te bouwen.

De overeenkomst moet nog in een vaste en onvoorwaardelijke order omgezet worden. DTEK geeft aan klaar te zijn om in het tweede kwartaal van 2024 met de bouw van de tweede fase te beginnen en verwacht deze eind 2025 te voltooien. De geïnstalleerde windturbines zullen naar verwachting vanaf eind 2024 geleidelijk worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Het windpark zal jaarlijks ongeveer 1,7 TWh elektriciteit kunnen opwekken – genoeg om het equivalent van 900.000 huishoudens in hun elektriciteitsbehoefte te voorzien. De investeringen voor fase twee bedragen 450 miljoen euro en worden gefinancierd door het bedrijf en toonaangevende banken met staatsgaranties. Bron: Vestas/DTEK

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.