WESTKÜSTE 100 ‘wind naar groene waterstof’ project ontvangt financiering van Duitse staat

| 4 augustus 2020

Het Duitse Ministerie van Economische Zaken en Energie heeft goedkeuring gegeven voor 30 van de benodigde 89 miljoen Euro budget voor het Westküste 100 project in Schleswig-Holstein, Noord-Duitsland. Dit project modelleert een regionale grootschalige waterstofeconomie waarbij gebruik wordt gemaakt van offshore wind. Met de toezegging kan het project nu aanvangen.

Het doel van het project Westküste 100 is om industriële processen, luchtvaart, bouw en verwarming in de toekomst duurzamer te maken. Noord-Duitsland is een windenergie-rijke regio. Door het gebruik van hernieuwbare elektriciteit vanuit een offshore windpark kan het proces van het produceren van waterstof uit water (elektrolyse) volledig koolstofvrij worden gemaakt. Energie-intensieve industrieën en de transportsector krijgen hiermee de kans om hun koolstofintensiteit te verminderen door gebruik te maken van hernieuwbare waterstof.

De goedgekeurde financiering voor het project, beginnend op 1 augustus 2020, bedraagt ​​30 miljoen Euro. De beslissing past binnen de nationale waterstofstrategie dat de Duitse regering in juni 2020 aankondigde. Het project wordt uitgevoerd door een consortium van in totaal 10 partners: EDF Germany, Holcim Germany, OGE, Ørsted, Raffinerie Heide, Stadtwerke Heide, Thüga en thyssenkrupp Industrial Solutions, samen met de Region Heide Development Agency en de Fachhochschule Westküste.

Start van de eerste projectfase – de elektrolyse-installatie
Met goedkeuring van de subsidie ​​van het Duitse Ministerie van Economische Zaken en Energie kan het Westküste 100-project nu zijn eerste fase ingaan. Bijzonder en innovatief aan het WESTKÜSTE100-project is de koppeling van verschillende sectoren binnen een bestaande regionale infrastructuur.

Deze eerste fase omvat een aantal elementen. Een nieuw opgerichte joint venture, “H2 Westküste GmbH”, bestaande uit EDF Duitsland, Ørsted en de raffinaderij van Heide, is van plan een elektrolyser van 30 megawatt te bouwen. De integratie van groene waterstof uit wind op zee vervangt daarmee een deel van de productie van grijze waterstof in het bestaande proces. Dit project informatie verschaffen over de werking, het onderhoud, de controle en de netdiensten van de centrale.

Daarnaast wordt een deel van de opgewekte waterstof via een nieuw aangelegde waterstofleiding naar het gemeentelijk nutsbedrijf van Heide getransporteerd voor overdracht aan het aardgasnet. In de toekomst zijn er plannen om een waterstofvulstation te leveren.

De visie voor alle partners is om een elektrolyse-installatie van 700 MW te bouwen, met het toekomstperspectief om gebruik te maken van de afvalwarmte en zuurstof die vrijkomen tijdens het elektrolyseproces. Verdere plannen zijn onder meer de productie van klimaatvriendelijke vliegtuigbrandstoffen en grootschalige levering aan gasnetten. Er zal een begin worden gemaakt om deze visie concreet te maken.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Category: Groene energie, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.