Windturbine Ritthem in Zeeland op tilt geslagen

| 4 januari 2016

Op industrieterrein Vlissingen Oost is een probleem met een 30 m hoge windturbine welke te hard rond draait. Veiligheidsregio Zeeland heeft zelfs GRIP 1 afgekondigd. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zeeland functioneert de rem van de windturbine niet en dat geeft problemen. Het betreft hier een Micon M530 windturbine (250kW), ashoogte 30 m en rotordiameter 26m die in 1990 is gebouwd. Deze windturbine staat samen met overige windturbines van het windpark op een lijst om in 2016/2017 te worden opgeschaald.

Monteurs ter plekke maar die zouden geen controle meer hebben over de situatie. Daardoor zouden de wieken los kunnen raken. Ook houden de hulpdiensten rekening met een scenario waarbij de windmolen in brand zou kunnen vliegen.

Vanuit de brandweer zijn een verbindings-/commandowagen en een haakarmvoertuig met commandocontainer naar de Denemarkenweg gestuurd. De politie heeft ter plaatse de weg afgezet. De omgeving is ontruimd. De veiligheidsregio liet rond 13.40 uur weten dat de Denemarkenweg geheel werd afgesloten. “De bedrijven die aan deze weg en in de omgeving van de windmolen staan zijn geïnformeerd”, aldus de woordvoerder.

Bij een GRIP 1-incident is er coördinatie nodig tussen verschillende hulpdiensten. “Ter plaatse wordt een Commando Plaats Incident (CoPI) samengesteld uit de operationeel leidinggevenden (Officieren van Dienst) van de verschillende hulpdiensten. Het CopI richt zich op de bestrijding van het incident ter plaatse (bronbestrijding) en een mogelijk gering effectgebied”, zo legt de Veiligheidsregio Zeeland op haar website uit.

Tags: , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.