Zweedse regering wijst 13 offshore windparken in de Oostzee af vanwege zorgen over defensiebelangen
De Zweedse regering heeft vandaag aangekondigd geen vergunningen te verlenen voor de bouw en exploitatie van 13 geplande windparken in de Oostzee. Wel werd een vergunning verleend voor het 1,4 GW Poseidon project.
Alhoewel de Zweedse regering de toegevoegde waarde ziet van de projecten vanwege de toevoeging van fossielvrije elektriciteitsproductie, wegen defensiebelangen in deze zaak zwaarder.
“Op basis van de documentatie van de Zweedse strijdkrachten is de regering van mening dat de bouw van de projecten in kwestie onaanvaardbare gevolgen zou hebben voor de militaire defensie van Zweden. In de ernstige veiligheidssituatie waarin Zweden zich nu bevindt, met oorlog in onze nabijheid, moet het defensiebelang zeer zwaar wegen wanneer dergelijke beoordelingen worden gemaakt,” zegt minister van Defensie Pål Jonson.
“De beoordeling van windenergie leidt vaak tot complexe belangenconflicten en vraagt daarom om een zorgvuldige afweging. De regering heeft in deze gevallen kennis genomen van de standpunten van deskundige instanties, organisaties en individuen. In deze gevallen heeft het defensiebelang echter het zwaarst gewogen,” zegt minister van Klimaat en Milieu Romina Pourmokhtari.
De windparken die geen vergunning hebben gekregen zijn: Arkona, Aurora, Baltic Offshore Beta, Baltic Offshore Delta North, Cirrus, Dyning, Erik Segersäll, Neptunus, Pleione, Skidbladner, Skåne Havsvindpark, Södra Victoria en Triton.
Poseidon-project krijgt als enige vergunning
Naast de afwijzingen, kreeg 1 project wel goedkeuring. Het gaat om het 1,4 GW Poseidon offshore windpark. Dit offshore windpark met drijvende funderingen is een initiatief van energiebedrijf Vattenfall en Zephyr. Het projectgebied is gelegen op 27 kilometer uit de Zweedse westkust, ten noorden van Göteborg. Het plan is voor 81 windturbines met een maximale hoogte van 340 meter. De bouw zou in 2029 van start kunnen gaan en in 2031 worden voltooid. Naar verwachting zal het project jaarlijks tot 5,5 TWh elektriciteit produceren.
Sinds het aantreden van de regering zijn twee offshore windparken vergund: Kattegatt Syd en Galatea-Galene. Rapport over het stroomlijnen van de vergunningsprocessen voor offshore windparken wordt in december van dit jaar gepresenteerd.
Bron: Regeringen.se Quotes zijn vertaald uit het Zweeds. Voor de originele quotes, zie officiële bericht.
Category: Wereldwijd