Albatrozz gaat innovatieve technologie testen op bestaande windturbine van Pure energie

| 5 juli 2021

Albatrozz en Pure Energie tekenen samenwerkingsovereenkomstEnergiebedrijf Pure Energie en Albatrozz hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor het op praktijkschaal testen van de Albatrozz-technologie dat hogere opbrengsten moet opleveren bij met name lage windsnelheden. Pure Energie zal hiervoor één van haar windturbines in Flevoland tijdelijk ombouwen tot proefopstelling.

Start-up Albatrozz werkt aan een innovatieve technologie om de efficiëntie van windturbines aanzienlijk te verhogen. De technologie is afgekeken bij zeevogels zoals de Albatros.

Zeevogels met lange vleugels zoals albatrossen en stormvogels gaan om met lage windsnelheden door hun vleugels om de lengteas te laten wiebelen, ook wel oscilleren genoemd. Door die oscillaties laat de luchtstroom over de vleugel bijna los van het vleugeloppervlak, waarbij de opwaartse kracht juist veel groter wordt. Voordat de stroming helemaal losbreekt ‘wiebelt’ de vleugel weer terug. De piekkrachten zijn hiermee tot wel twee keer zo groot.

De Albatrozz-technologie is het resultaat van onderzoek binnen de biomimetica-groep van Prof. dr. Stamhuis in het Energy and Sustainability Research Institute Groningen (ESRIG). Begin 2020 kreeg hij een Europees octrooi voor de Albatrozz. Een consortium bestaande uit de RUG en de bedrijven EmpowerMi (Groningen) en RG-Projecten (Leiden) moet de uitvinding beschikbaar gaan maken voor toepassing op grote windturbines.

De technologie was eerder al succesvol getest met een relatief kleine windturbine in de windtunnel van ESRIG. Pure Energie stelt nu een windturbine beschikbaar zodat Albatrozz de mogelijkheid krijgt om de geoctrooieerde technologie op praktijkschaal te testen. Hiermee wil Pure Energie een bijdrage leveren aan nieuwe oplossingen om duurzame energie efficiënter te maken. De test wordt met steun van de Minister van Economisch Zaken en Klimaat en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland uitgevoerd.

Arthur Vermeulen, directeur Wind. “Ik ben techneut en vind windmolens fantastische machines. Het concept van Albatrozz waarbij meer energie uit de wind wordt gehaald, is een boeiende en innovatieve ontwikkeling, die wij dan ook met belangstelling vervolgen.”

Albatrozz zal een set oscillerende vleugels maken en testen voordat deze geplaatst worden op de beschikbaar gestelde windturbine: een Vestas V52. De modificatie van de windturbine wordt uitgevoerd door het bedrijf Business in Wind. Het contract hiervoor werd in juni dit jaar getekend. De exacte lokatie is nog niet bekend gemaakt. De verwachting is dat de test eind dit jaar zal plaatsvinden. Bron: Pure Energie/Albatrozz

 

Tags: , , , , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.