Alle Windpark Zeewolde windturbines staan

| 5 maart 2022

Windpark Zeewolde, met 320 MW opgesteld vermogen momenteel het grootste onshore windpark van Nederland, heeft afgelopen donderdag een belangrijke mijlpaal bereikt met de installatie van de laatste windturbine. Hiermee staan alle 83 windturbines in het windpark bij Zeewolde in de provincie Flevoland. In de komende periode worden deze verder afgebouwd en getest.

De laatste plaatsing van de windturbine vond plaats bij de Lepelaarstocht in Zeewolde. Het windpark bestaat uit 83 windturbines in zes lijnopstellingen, verspreid over een gebied van ongeveer 300 km2. De Deense turbinefabrikant Vestas leverde 4 windturbinetypes: de V136 (20), V126 (33), V117 (21) en V110 (9). Het getal staat voor de rotordiameter. De tiphoogte varieert van 140 tot 220 meter. Het vermogen per turbine is gemiddeld 3,9 MW.

De 83 windturbines zullen de ongeveer 220 verspreide turbines vervangen en samen bijna drie keer zoveel energie opwekken als de huidige turbines.

Bouw

De bouw startte in oktober 2019 met de bouw van het transformatorstation, ruim 40 kilometer aan parkwegen, 83 kraanopstelplaatsen, de funderingen en honderden kilometers aan kabels. De eerste turbine werd vervolgens in mei 2021 gebouwd. De komende maanden zullen worden gebruikt om de binnenkant van de turbines af te werken. Daarna volgt een periode van testen en proefdraaien van alle turbines. De eerste windturbine begon al stroom te produceren in juni 2021. Een groot aantal turbines (49) wekt nu groene stroom op. Het windpark zal naar verwachting eind deze zomer klaar zijn.

Obligatielening

Windpark Zeewolde is een initiatief van Windpark Zeewolde B.V., een uniek samenwerkingsverband van meer dan 200 boeren, bewoners en ondernemers. Nu de laatste turbine is geplaatst, nadert de laatste fase van de bouw. Onder voorbehoud van goedkeuring door de AFM is Windpark Zeewolde voornemens obligatieleningen uit te geven aan bewoners voor de aangrenzende gebieden. Bron: Windpark Zeewolde

Tags: , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.