Animo voor kleine windturbines onder boeren en tuinders in noordelijke provincies

| 5 februari 2021

Boeren en tuinders in Friesland, Drenthe en Groningen willen investeren in kleine windturbines. Dat blijkt uit de ledenraadpleging van LTO Noord regio Noord waaraan 636 respondenten mee deden. Veel agrariërs hebben al geïnvesteerd in duurzame energie of willen dit graag doen. Vooral onder agrariërs in Friesland is veel animo.

De aanleiding van het onderzoek zijn de Regionale Energiestrategieën (RES) die in de drie noordelijke provincies worden gemaakt en waarbij LTO Noord regio Noord bij betrokken is. LTO Noord regio Noord ziet zelf hierbij liever dat er wordt ingezet op zonnepanelen op daken en windenergie op boerenerven dan dat vruchtbare landbouwgrond aan zonneparken opgaat, aldus regiobestuurder Tineke de Vries. Via de ledenraadpleging is gevraagd hoe de leden er over dachten.

Uit de resultaten van de raadpleging van LTO Noord regio Noord blijkt dat maar liefst 54 procent van de respondenten heeft geïnvesteerd in zonnepanelen en 36 procent wil investeren in een kleine windturbine. Ook blijkt dat 8 procent van de respondenten in Groningen en Drenthe al over een kleine windturbine beschikt.

Er zou vooral veel interesse zijn onder agrariërs in Friesland voor kleine windturbines. Dit heeft er alles mee te maken dat boeren en tuinders in deze provincie pas sinds kort maximaal drie windturbines met een ashoogte van 15 meter mogen aanleggen om te voorzien in duurzame energie. ‘De provincie heeft de Verordening Romte Fryslân op dit punt aangepast’, weet De Vries.

Begeleidingstraject
Uit de ledenraadpleging blijkt dat veel leden al geïnvesteerd hebben in duurzame energie of belangstelling hiervoor hebben, maar zich nog niet hebben verdiept in de materie of niet weten waar ze moeten beginnen. Daar willen wij hen in ondersteunen.’

In Drenthe heeft LTO Noord afspraken gemaakt met de provincie en gemeenten om agrariërs bij dit vraagstuk te begeleiden. ‘Wij gaan de boer op en zorgen dat de praktijk, kennis en deskundigheid worden meegenomen naar de provincie. We werken nauw samen. Er zitten geen commerciële partijen tussen. Met deze aanpak kunnen we boeren beter begeleiden in de investering en subsidieaanvraag’, zegt De Vries. ‘Dit begeleidingstraject willen we ook uitrollen in de provincies Friesland en Groningen. Daar gaan we mee aan de slag.’

De uitgever van Windenergie-nieuws.nl publiceert in mei een special over kleine windturbines in Nederland. Hierin komt het huidige aanbod van windturbines aan bod en kijken we naar de verschillende restricties per gemeente/regio. Heeft u zelf een windturbine op uw erf en wilt u uw ervaring delen?

Tags: , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.