Boskalis haalt multi kabelcontracten voor Baltica 2 offshore windpark binnen

| 5 september 2023

Boskalis heeft twee omvangrijke kabelcontracten verworven voor het Baltica 2 offshore windpark voor de kust van Polen van windparkontwikkelaars PGE Polska Grupa Energetyczna en Ørsted.

Het betreft twee contracten voor het transport en de installatie van export- en arraykabels voor het windpark. De twee contracten hebben gezamenlijk een omvangrijke waarde die volgens Boskalis boven de EUR 300 miljoen ligt.

Het project bestaat uit het transport en de installatie van 107 arraykabels met een totale lengte van meer dan 150 kilometer en vier 275 kV exportkabels met een gecombineerde lengte van bijna 300 kilometer. Daarnaast zal Boskalis voorbereidende activiteiten uitvoeren, waaronder het egaliseren van de zeebodem, het graven van sleuven en het verwijderen van grote zwerfkeien op de kabelroute. Na voltooiing van de kabelinstallatiewerkzaamheden zal Boskalis de kabels, die beschermd worden tegen beschadiging door middel van cable protection systems, stabiliseren en afdekken met stenen. De voorbereidende werkzaamheden starten in 2025 en de transport- en installatiewerkzaamheden vinden plaats in 2027.

Boskalis zal twee kabellegschepen, een construction support vessel (CSV), een subsea rock installation vessel en een sleephopperzuiger inzetten. Vanwege de uitdagende bodemgesteldheid in de Baltische Zee worden de kabels gelegd met behulp van de Megalodon-ploeg die vanaf de Boskalis CSV Falcon wordt ingezet.

Het Baltica 2 offshore windpark krijgt een capaciteit van 1,5 GW en bevindt zich in het Poolse deel van de Baltische Zee, circa 40 kilometer uit de kust van Polen tussen Leba en Ustka. Daarmee wordt dit het grootste duurzame energieproject van Polen.

De strategie van Boskalis is erop gericht in te spelen op belangrijke macro-economische factoren en de energietransitie te bevorderen. Met dit project en via zijn klant bevordert Boskalis de energietransitie door het beschikbaar maken van offshore duurzame energie. Bron: Boskalis

Tags: , , , , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.