COBRAcable verbinding officieel geopend

| 5 november 2019

Op maandag 4 november werd de 700 MW COBRAcable verbinding tussen Nederland en Denemarken officieel geopend. Dit vond plaats op twee plekken tegelijkertijd, in de Eemshaven en Endrup in Denemarken, de landingspunten van de kabel. TenneT CEO Manon van Beek en Thomas Egebo, CEO van de Deense netbeheerder Energinet, gaven officieel het startschot door elkaar via virtual reality brillen elkaar symbolisch de hand te schudden.

De COBRAcable is een onderzeese gelijkstroom hoogspanningskabel van circa 325 kilometer die via het Duitse deel van de Noordzee de beide landen verbind. De kabels zijn gemaakt en geïnstalleerd door Prysmian. De kabelfabrikant gebruikte hiervoor haar productiehallen in Arco Felice (Italie) en Pikkala (Finland). Prysmian leverde ook de kabels voor het landtraject, 1 km in Nederland en 25 km in Denemarken. Hiermee werden de converterstations aangesloten. Deze converterstations op land, een in Nederland en een in Denemarken, zijn door Siemens ontworpen en zetten wisselstroom om in gelijkstroom en vice versa.

De bouw van de verbinding begon in 2016 en werd begin dit jaar afgerond. In september was de kabel beschikbaar voor transport van elektriciteit. Nederland kan via de kabel meer duurzame elektriciteit importeren, vooral wind uit Denemarken. Voor Denemarken is het waarborgen van de leveringszekerheid van groot belang. Verder is de kabelverbinding zo ontworpen dat het in een later stadium mogelijk is om een windpark op zee aan te kunnen sluiten.

Zie hieronder een video over de COBRAcable dat afkomstig is van de website van TenneT.

Tags: , , ,

Category: Electriciteit, Onshore windparken, Wereldwijd Windparken, Windparken

Reacties zijn gesloten.