DEME en Bargemaster werken samen verder aan feederoplossing voor offshore windparken in de VS

| 5 mei 2022
DEME en Bargemaster werken samen verder aan feederoplossing voor offshore windparken in de VS

Bron: DEME

DEME Offshore US en het Nederlandse bedrijf Barge Master gaan nauw samenwerken om bewegingscompensatietechnologie te ontwikkelen die zal worden ingezet in een baanbrekend feederconcept op het Vineyard Wind 1-project – het eerste offshore-windpark op commerciële schaal in de VS.

Door een langetermijnovereenkomst te sluiten met Barge Master, zet DEME een belangrijke volgende stap voorwaarts in de verdere ontwikkeling van een feederoplossing die voldoet aan de US Jones Act voor de komende offshore windprojecten.

In 2021 haalde DEME Offshore US een transport- en installatiecontract binnen voor het Vineyard Wind 1 project, dat voor de kust van Massachusetts gelegen is. Naast de installatie van de 62 GE Haliade offshore windturbines zal DEME Offshore ook zorgdragen voor het transport en de installatie van de monopile funderingen, transitiestukken, offshore substation en erosiebescherming voor de windturbinefunderingen, evenals de offshore substation fundering en het platform.

Volledig in overeenstemming met de Jones Act

DEME Offshore US werkt samen met het Amerikaanse bedrijf Foss Maritime aan de ontwikkeling van het smart feeder barge-concept om ervoor te zorgen dat het volledig in overeenstemming is met de Jones Act.

In het verlengde hiervan heeft DEME Offshore US nu dus een vijfjarige overeenkomst aangekondigd met het Nederlandse bedrijf Barge Master, waarbij het gebruik zal maken van vier bewegingscompensatieplatforms die zullen worden geïnstalleerd op de onder Amerikaanse vlag varende barge van Foss Maritime.

Het Barge Master-concept is gebaseerd op het gebruik van gepatenteerde technologie, waarbij controlesystemen en cilinders een platform ondersteunen en de bewegingen van het binnenschip actief compenseren. De windturbinecomponenten worden vastgemaakt aan het bewegingsgecompenseerde platform. Barge Master beschikt over twee bestaande en beproefde platforms die reeds voor verschillende offshore energieprojecten zijn gebruikt. Deze twee platformen en twee grotere nieuwbouwplatformen zullen specifiek worden aangepast om aan de behoeften van het Vineyard Wind 1-project te voldoen.

De geïntegreerde technologische oplossing zal het mogelijk maken de windturbinecomponenten van VS-havens naar DEME’s gespecialiseerde offshore installatieschepen te vervoeren. Bij aankomst naast het installatieschip zorgt de Barge Master bewegingscompensatietechnologie voor veilige hijsoperaties en voor een betere verwerkbaarheid. De binnenschepen zullen ook worden gesleept en geduwd door sleepboten die onder Amerikaanse vlag varen.

DEME Offshore US heeft in nauwe samenwerking met GE en Barge Master speciale seafastening releasing technologie en nieuwe hijsgereedschappen ontwikkeld. DEME Offshore US, Foss Maritime en Barge Master zijn van plan om het nieuwe concept, dat bestaat uit twee volledig uitgeruste smart feeder barges, in het voorjaar van 2023 te lanceren.

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.