Drentse Milieubeweging ontevreden over gang van zaken dossier windenergie

| 5 oktober 2015

De Drentse milieubeweging is zeer ontevreden met de manier waarop windmolenparken in de provincie worden doorgedrukt. Niet omdat ze tegen windenergie is, maar wel omdat door de onvrede en de onrust windenergie in een kwaad daglicht is komen te staan.

We spraken Reinder Hoekstra van de Natuur en Milieufederatie (directeur). Toen de provincie in 2010 een plan maakte om gebieden aan te wijzen voor windenergie, bepleitte zijn federatie dat ook in de Veenkoloniën te doen. Die strategie was legitiem, en werkte, want de provincie paste haar plannen aan.

Achteraf stellen wij samen met de milieufederatie vast dat die windparken mede daardoor in een paar maanden tijd er doorheen zijn gedrukt. Want toen de boeren tegelijkertijd bij het Rijk een vergunning aanvroegen voor een gigantisch windmolenpark, werden ze meteen met open armen ontvangen en besloot het Rijk dat onder de Rijkscoördinatieregeling (RCR) te laten vallen. Dat betekende concreet dat het windpark er kwam, en het Rijk alles zou gaan bepalen.

De milieufederatie heeft altijd bepleit dat de bevolking wél betrokken zou worden. Bovendien wilde de federatie ook naar andere plekken kijken. Nu voelde het voor de inwoners als een overval. Daarmee is niet alleen het vertrouwen in de politiek beschadigd, ook het draagvlak voor milieubeleid is aangetast. Wat dat betreft zijn er dus alleen maar verliezers in Drenthe.

 

Lees meer

Bron: De Monitor NCRV

Tags: , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.