ECN: Onderhoudskosten voor offshore windparken kunnen fors omlaag

| 5 juni 2014

ECN heeft bewijzen dat de kosten voor het onderhouden van offshore windparken met 5% naar beneden kunnen. Dit kan gerealiseerd worden door het strategischer inzetten van menskracht / schepen / materialen. Peter Eecen, woordvoerder van ECN vertelt dat het om grote bedragen gaat. Ongeveer een kwart van de totale energiekosten van een offshore windpark heeft namelijk betrokken op onderhoud.  

Daarom is het zo belangrijk dat je goede keuzes maakt in de planning van werkzaamheden.” Tien jaar geleden was er vooral focus op de efficiënte bouw van windparken. “We zien nu dat er geen strategie was voor het onderhoud.” 

Beheerders van een windmolenpark hebben één doel: de molens moeten in bedrijf zijn. Turbines die storingen vertonen, leveren nu eenmaal minder op.

Onderzoeker René van de Pieterman: “Daarom heb je als beheerder inzicht nodig in het park. Welke turbines hebben storing gehad, welke schepen zijn er naartoe geweest, wat was er nodig om de boel weer aan de praat te krijgen? Die informatie is er meestal wel, maar ongestructureerd en vaak niet digitaal. Data moet je kunnen kwantificeren.

ECN heeft hiervoor een oplossing beschikbaar.” Met het ECN O&M systeem worden data gecombineerd en gestructureerd. “Zo kun je zien wat er in het park is gebeurd en een betere schatting maken van de verwachte onderhoudskosten.“

Bron: ECN

Tags: , , ,

Category: Electriciteit, Wereldwijd, Windenergie, Windmolens, Windparken, Windturbines

Reacties zijn gesloten.