Eerste lading funderingen voor Hollandse Kust Zuid is onderweg

| 5 juli 2021

Eerste funderingen op weg naar Hollandse Kust Zuid offshore windparkDe eerste funderingen voor het 1,5 GW offshore windpark Hollandse Kust Zuid zijn vanaf de kade van SIF op Maasvlakte 2, Rotterdam, aan boord van het het installatieschip Seaway Strashnov geladen. Het schip is nu op weg naar de bouwplaats, zo’n 18 kilometer uit de kust van Den Haag en Zandvoort. Hiermee start de bouw op zee. Het eerste subsidievrije offshore windmolenpark ter wereld moet in 2023 operationeel zijn.

De funderingen worden gebouwd door SIF. Het ontwerp voor de monopiles is zonder TP. De onderdelen die normaal aan het transitiestuk worden bevestigd, zoals de werkplatforms en de ladder, worden nu rechtstreeks aan de monopile bevestigd. Ze zijn elk specifiek ontworpen voor hun unieke locatie. De zwaarste en grootste monopile weegt 955 ton en is 75 meter lang, terwijl de lichtste en kortste fundering nog steeds 735 ton weegt en 62 meter lang is. Ze zullen worden geïnstalleerd op waterdieptes tussen 17 en 28 meter. De verste windturbine komt 36 kilometer uit de kust te staan.

Seaway 7 kreeg de opdracht om de funderingen te vervoeren en te installeren. De eerste badge vertrok aan boord van hun installatieschip Seaway Strashnov. Eenmaal op locatie zal de kraan van het schip de monopiles installeren met behulp van een hydraulische hamer. Er wordt gebruik gemaakt van een bubbelgordijn om de geluidsoverlast voor zeezoogdieren onder water tot een minimum te beperken.

Martijn Hagens, CEO Vattenfall Nederland: „Ik ben enorm trots op de stap die we nu zetten. Met de bouw van het eerste subsidievrije offshore windpark ter wereld beginnen we aan een nieuw hoofdstuk. Hiermee laten we zien dat deze markt volwassen wordt en brengen we fossielvrij leven weer een stuk dichterbij voor Nederlandse huishoudens en onze industriële partners.”

De bouw zal tot de winter duren en na de winter, volgend jaar, worden hervat. Daarna volgt de installatie van kabels en turbines. De eerste van 140 Siemens Gamesa 11 MW windturbines zullen volgens de huidige planning in het voorjaar van 2022 in gebruik worden genomen, terwijl alle turbines naar verwachting in de zomer van 2023 online zullen zijn.

Grootste offshore-windmolenpark ter wereld

Vattenfall bouwt het windpark samen met zijn onlangs aangekondigde partner BASF. Met een geïnstalleerd vermogen van 1,5 gigawatt wordt Hollandse Kust Zuid het grootste windpark op zee ter wereld. Vattenfall zal een aanzienlijk deel van de fossielvrije elektriciteit die door het windpark wordt opgewekt, beschikbaar stellen aan Nederlandse huishoudens en zakelijke klanten. BASF zal haar aandeel gebruiken om verschillende productielocaties in Europa te verduurzamen. Bron: Vattenfall Foto: Paul Martens

Tags: , , , , , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.