Equinor en BP beëindigen overeenkomst voor Empire Wind 2 offshore windproject

| 5 januari 2024

Equinor en bp hebben de OREC-overeenkomst (Offshore Wind Renewable Energy Certificate) met de New York State Energy Research and Development Authority (NYSERDA) voor het 1.260 MW Empire Wind 2-project in de VS beëindigd.

Bron: Empire Wind

Empire Wind 2 maakt onderdeel uit van het Empire Wind project dat wordt ontwikkeld door een 50-50 joint venture tussen Equinor en bp. Empire Wind ligt 15-30 mijl ten zuidoosten van Long Island. De lease werd in 2017 verworven. De twee fasen van het project, Empire Wind 1 en 2, hebben een potentiële capaciteit van meer dan 2 GW (816 + 1.260 MW). Empire Wind 1 staat nog gepland. Fase 2 wordt nu gereset.

De beslissing is een erkenning van de commerciële omstandigheden als gevolg van inflatie, rentetarieven en verstoringen in de toeleveringsketen, waardoor de bestaande OREC-overeenkomst van Empire Wind 2 niet levensvatbaar was, zo melden de partners. Deze overeenkomst weerspiegelt de veranderde economische omstandigheden in de hele sector en herpositioneert een reeds volgroeid project om de ontwikkeling voort te zetten in afwachting van nieuwe afnamemogelijkheden.

De partners hadden eerder al tevergeefs geprobeerd te onderhandelen met de overheid van New York over verhoogde ontwikkelkosten voor offshore windenergie. Equinor en bp geloven dat windenergie op zee een belangrijk onderdeel kan zijn van de energiemix en zijn vastbesloten om substantiële bijdragen te blijven leveren aan de staat en de lokale economie.

Molly Morris, president van Equinor Renewables Americas: “Commerciële levensvatbaarheid is van fundamenteel belang voor ambitieuze projecten van deze omvang en schaal. De beslissing over Empire Wind 2 biedt de mogelijkheid om opnieuw te beginnen en een sterker en robuuster project te ontwikkelen”, zegt Molly Morris, president van Equinor Renewables Americas. “We zullen onze vele partners in de gemeenschap in de hele staat nauw blijven betrekken. Zoals blijkt uit de vooruitgang bij de South Brooklyn Marine Terminal, is onze offshore windactiviteit klaar om vakbondsbanen en aanzienlijke economische activiteit in New York te genereren.” (vertaald van origineel)

Sif Group’s monopile contract vervalt

De beslissing heeft gevolgen voor verschillende leveranciers, waaronder de Nederlandse Sif Group. Sif kreeg de opdracht van Empire Offshore Wind voor de productie van 54 monopiles en transitiestukken voor Empire Wind deel 1 en 84 monopiles voor Empire Wind deel 2. Sif was ook in exclusieve onderhandelingen met Empire Offshore Wind voor de productie van 84 transitiestukken voor Empire Wind deel 2.

De beëindiging van het Empire Wind 2-contract betekent dat de eerder gecontracteerde capaciteit uit het orderboek van Sif wordt verwijderd. Als gevolg hiervan bedraagt het orderboek van Sif vandaag een totaal van 550 Kton (inclusief het deel van het orderboek dat betrekking heeft op de productie in het vierde kwartaal van 2023), waarvan 210 Kton betrekking heeft op exclusieve onderhandelingen. De productie van Empire Wind 2 stond gepland voor de periode 2025-2026.

Volgens de voorwaarden van het contract voor monopiles voor Empire Wind 2 heeft Sif recht op annuleringskosten bij voortijdige beëindiging van het contract, zo meldt de staalproducent. Equinor zal proberen de gaten in het productieschema van Sif op te vullen die ontstaan als gevolg van de beëindiging van het Empire Wind 2-contract. Een succesvolle poging zou kunnen resulteren in een verlaging van de compensatievergoedingen waarop Sif recht heeft op grond van de contractvoorwaarden.

De annulering heeft geen gevolgen voor de financiering van de uitbreidingsplannen in Rotterdam die in uitvoering zijn en op schema liggen. Voor de uitbreidingsplannen is een budget van € 328 miljoen veiliggesteld, inclusief € 50 miljoen aan vooruitbetalingen door Empire Offshore Wind die in 2022 zijn betaald. Het deel van de voorschotten dat betrekking heeft op Empire Wind 2 (€ 30,5 miljoen) wordt omgezet in een eeuwigdurende obligatie. De obligatie heeft geen vaste vervaldatum en kan door Sif op elk gewenst moment worden afgelost tegen de hoofdsom, samen met de opgebouwde en uitgestelde rente. Er is geen risico op convenantbreuk als gevolg van deze opzegging.

De gebeurtenis zal impact hebben op de verwachte productievolumes voor 2025 en mogelijk voor 2026. De verwachte resultaten die Sif aankondigde in samenhang met de definitieve investeringsbeslissing in februari 2023 blijven desalniettemin ongewijzigd voor 2025 (EBITDA van € 135 miljoen) vanwege een verwachte resultaatbijdrage uit de herschikking van het orderboek en vergoeding van annuleringskosten. De annulering zal geen gevolgen hebben voor de opstart van de nieuwe fabriek, hoewel Sif verwacht dat de opvoering van de productie minder steil zal zijn dan aanvankelijk gepland. Sif heeft er vertrouwen in dat het ondanks deze annulering met succes de productievolumes voor 2026 kan vullen en dat de volume- en EBITDA-projecties voor 2026 kunnen worden gehandhaafd met een EBITDA van minimaal € 160 miljoen.

Fred van Beers, CEO van Sif Holding: ”Hoewel het teleurstellend is dat Empire Offshore Wind voorlopig de leveringscontracten voor hun Empire Wind 2 US-project heeft moeten beëindigen, is het ook duidelijk dat Sif’s monopile-contract voor Empire Wind 1 niet wordt beïnvloed.

Empire Wind 1 blijft, zoals oorspronkelijk gepland, het lanceringsproject voor Sif’s onlangs uitgebreide productiefaciliteit op Maasvlakte 2, waarvan de productie eind juli 2024 start. De eerste staalleveringen voor dit project worden verwacht in januari en februari 2024.

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.