ESB en Ørsted gaan samenwerking aan voor potentieel 5 GW aan offshore windenergieprojecten in Ierland

| 5 juni 2023

ESB en Ørsted gaan samenwerking aan voor potentieel 5 GW aan offshore windenergieprojecten in IerlandHet Ierse energiebedrijf ESB en het Deense energiebedrijf Ørsted werken samen om een pipeline van offshore windenergieprojecten in Ierland te ontwikkelen.

De samenwerkingsovereenkomst werd op 2 juni 2023 naast ESB Executive Director, Jim Dollard en Duncan Clark, manager van Ørsted – VK en Ierland, ook getekend door de Ierse Minister van Enterprise, Trade and Employment, Simon Coveney.

Met deze samenwerkingsovereenkomst wordt Ørsted op 50/50 basis medeontwikkelaar van offshore windenergieprojecten aan de Ierse kust van rond de 5 GW vermogen. De opgewekte duurzame stroom zal ook gedeeltelijk worden gebruikt voor de productie van groene waterstof. ESB en Ørsted zullen met de eerste projecten aan de volgende Ierse tender (ORESS 2.1.) voor offshore windenergie deelnemen.

De samenwerkingsovereenkomst heeft betrekking op de volgende 7 projecten:

1. 800 MW Sea Stacks, locatie is 12km uit de kust van Zuid – Dublin en Noord – Wicklow

2. 700 MW Celtic Wind One, locatie is 8km uit de kust van Oost – Cork en Zuid – Waterford

3. 800 MW Celtic Wind Two, locatie is 27km ten zuiden van Ballycotton

4. 800 MW Helvick Head, locatie is aan de kust van Waterford 10km zuidoostelijk
van Helvick Head
5. 800 MW Loch Garman, locatie is 10km uit de kust van Waterford

6. 400 MW Moneypoint One, locatie is 16km uit de kust van Zuidwest – Ierland

7. 1.000 MW Moneypoint Two, locatie is 35km uit de kust van Zuidwest – Ierland

De projectplannen van ESB en Ørsted dragen bij aan de realisatie van de Ierse doelstelling voor offshore windenergie: Ierland wil in 2030 over 7 GW offshore windenergie beschikken. De eerste offshore windaanbesteding onder het Renewable Electricity Support Scheme (ORESS 1) heeft al plaatsgevonden. In mei werden vier projecten geselecteerd met een gezamenlijke capaciteit van bijna 3.100 MW.  Bron: Ørsted

Tags: , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.