GE en HSM werken samen aan toekomstige AC-projecten

| 5 mei 2022
GE en HSM werken samen aan toekomstige AC-projecten

Credit: GE Grid Solutions

HSM Offshore Energy en General Electric’s Grid Solutions business hebben gisteren een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend om samen te werken aan toekomstige AC-projecten in Europa en daarbuiten. Hiermee willen de partijen inspelen op de stijgende vraag naar kant-en-klare levering van offshore hoogspanningsstations in de snel groeiende offshore windmarkt.

Met de MoU zeggen Grid Solutions en HSM bij te willen dragen aan een versnelling van de energietransitie door betrouwbare aansluitingen van offshore windbronnen op het elektriciteitsnet te ondersteunen.

Via de samenwerking willen de partijen een geoptimaliseerde en kosteneffectieve turnkey waardepropositie bieden, die de volledige engineering, inkoop en fabricage omvat, inclusief de HV-apparatuur, studies naar de netconformiteit, volledig testen en pre-commissioning, transport, installatie op zee en vervolgens de definitieve aansluiting en inbedrijfstelling. Daarnaast zeggen de partijen dat ze zich voortdurend zullen inspannen op het gebied van ontwerpstandaardisering om zo te streven naar reductie in de levelized cost of energy (LCOE) en het wegnemen van interface-risico’s  voor zowel de bouw- als de operationele fase van de offshore onderstations.

Complementaire expertise

GE heeft expertise op het gebied van projectengineering en -beheer en daarnaast een compleet portfolio van belangrijke elektrische apparatuur en een wereldwijde afzet. GE’s Grid Solutions business levert wereldwijd systemen voor de energie industrie. In de afgelopen 15 jaar heeft het contracten binnengehaald om hoogspanningswisselstroomsystemen (AC) te leveren voor 18 offshore substationprojecten. Hiermee is de aansluiting van meer dan 5 GW aan offshore windparken in Europa – met name in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, België en Frankrijk- mogelijk gemaakt.

Het in Schiedam gebaseerde HSM Offshore Energy levert al meer dan 60 jaar geïntegreerde platform-, module- en jacketprojecten voor de upstream offshore energiesector. In de offshore windmarkt was HSM pionier met de levering van ’s werelds eerste hoogspanningsstation voor de kust van Denemarken. Daarnaast heeft het bijgedragen aan de aansluiting van 3,5 GW aan offshore windparken in Europa, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, België en Nederland.  HSM beschikt over een eigen werf met grote klimaatgecontroleerde constructie- en assemblagehallen en diepwaterkades met open toegang tot de Noordzee.

Voortzetting samenwerking

De MoU is een voortzetting van een samenwerking tussen Grid Solutions en HSM. Zo werken ze samen bij het offshore windpark Neart na Gaoithe dat 12 mijl uit de kust van Fife in Schotland komt te liggen. Grid Solutions won in januari 2020 het contract voor het ontwerp, de levering, de bouw en de inbedrijfstelling van onshore en offshore wind substations voor dit windpark van EDF Renewables en ESB. Grid Solutions werkt hier in een consortiumverband samen met HSM Offshore en IV-One. HSM zal het door IV-One ontworpen offshore topside platform leveren, waarop GE’s 220kV en 66kV onderstations zullen worden geplaatst.

 

Tags: , , , , ,

Category: Netaansluiting, Windenergie

Reacties zijn gesloten.