Gemeente Arnhem kiest voor OpenRemote’s IoT oplossing bij creatie van intelligent energie management systeem

| 5 oktober 2020

Industriepark Kleefse Waard © IPKW

Gemeente Arnhem wil een intelligent energie management systeem ontwikkelen waarmee het kan inzien aangesloten energie systemen van regionale leveranciers presteren en deze automatiseren. De gemeente heeft hier gekozen voor OpenRemote’s open source Internet of Things (IoT) oplossing gekozen. Het systeem moet helpen de CO2 terug te dringen.

In het project worden zonnepanelen en windturbines, auto laadpalen, walstroom voor schepen, en een grote batterij, gekoppeld. Deze worden vervolgens via een web applicatie inzichtelijk gemaakt en gestuurd waardoor het mogelijk is te voorspellen hoeveel er opgewekt gaat worden, alsook het gebruik van de laadsystemen in combinatie met een aanvullende batterij (Super B) te optimaliseren.

De zonne- en windenergie, gaat in een samenwerking met shareNRG geproduceerd worden op de Kleefsewaard, een industriegebied ten oosten van Arnhem. Deze wordt vervolgens gebruikt door Walvoorzieningen Nederland voor het laden van schepen aan de kade en door Allego voor het laden van elektrische auto’s in de stad.

Open Source IoT platform
De applicatie is gebouwd in het open source IoT platform van OpenRemote. OpenRemote is een professioneel open source IoT projekt, gestart in 2015, met de ambitie om de integratie van verschillende communicatie protocollen en data bronnen in één enkele, gemakkelijk te gebruiken data management systeem mogelijk te maken.

“Dankzij onze flexibele IoT oplossing kunnen we uiteenlopende communicatie protocollen koppelen in één overkoepelend platform. Dat betekent dat we alle onderdelen van het gedistribueerde energie systeem op de Kleefsewaard in een centraal systeem kunnen beheren. Door weerdata toe te voegen kunnen we accuraat voorspellen hoeveel energie er opgewekt zal worden. Hiermee kan de applicatie een optimalisatie routine doorlopen waarna commando’s gestuurd worden naar de laadsystemen en de batterij om zo de groene energie zo goed mogelijk te benutten.” Pierre Kil, CEO van OpenRemote.

Slimme systeem optimalisatie
Het platform is in staat om elektriciteitsopwekking, consumptie en de schadelijke uitstoot voor de komende 24 uur te voorspellen. Die data wordt ingezet om de optimale momenten te kiezen om de batterij op te laden of te ontladen, en om te bepalen hoeveel elektriciteit nu het beste in het laden van de auto’s gestoken kan worden, rekening houdend met het aangegeven minimum.

De applicatie heeft een dashboard waarin energiemanagers de besparing van schadelijke uitstoot en de financiële besparingen door de optimalisatie routine live kan volgen. Op de rapportage pagina worden key performance indicatoren getoond die belangrijk zijn voor het project zoals zelf-consumptie (deel van de opgewekte energie die direct lokaal gebruikt worden) en autarkie (deel van de energie consumptie die door lokale groene energie geleverd wordt). Gebruikers van het systeem krijgen automatisch bericht wanneer er zich abnormaal gedrag voordoet, zoals beschreven in automatiseringsregels, met daarin de eerste analyse van de mogelijke oorzaak.

“Momenteel ontwikkelen we onze eigen op maat gemaakte oplossing voor “New Energy Made in Arnhem”, met actieve ondersteuning van verschillende Arnhemse leveranciers en het OpenRemote team. Het eindresultaat zal een slim energie management systeem zijn dat perfect past bij onze specifieke systeem componenten en rapportagebehoeften. Bovendien kunnen we het systeem in onze eigen beveiligde omgeving draaien. De applicatie wordt essentieel in het faciliteren en verbeteren van de werkzaamheden van zowel onze energiemanagers als het onderhoudspersoneel.” vertelde Peter Swart, Programma manager Energie bij gemeente Arnhem.

Tags: , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.