Gemeente Maashorst stelt beleid vast voor kleinschalige energieopwek voor inwoners

| 5 december 2023

Het college van burgemeester en wethouder van Maashorst heeft beleid vastgesteld waarmee onder bepaalde voorwaarden kleinschalige energieopwek voor inwoners mogelijk is.

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor Maashorst, dat de groenste gemeente van Nederland wil worden. Daar hoort ook het opwekken van herwinbare energie bij. Door zelf op een kleinschalige manier energie op te wekken aan huis kunnen inwoners besparen op hun energierekening en tegelijk een bijdrage leveren aan duurzaamheid en de klimaatdoelstellingen van Maashorst.

Door dit beleid vast te stellen is het voor inwoners gemakkelijker om thuis energie op te wekken met zonnepanelen en windwokkels (mini-windturbines).

Klein zonneveld en windwokkel

Zo kunnen inwoners straks onder bepaalde voorwaarden een klein zonneveld voor eigen gebruik aanleggen bij hun woning. Ook het plaatsen van windwokkels en kleine windturbines is meegenomen in het beleid. Windwookkels op een paal of, bij bedrijven op bedrijventerreinen of op hoogbouw, op het dak. Voor agrarische bedrijven in het buitengebied zijn er onder meer mogelijkheden voor het plaatsen van een kleine windturbine met een maximale ashoogte van 15 meter.

Makkelijker

“We maken met dit beleid energieopwekking door onze inwoners mogelijk”, zegt wethouder Jeroen van den Heuvel (Duurzaamheid). Maashorst heeft daarbij uiteraard ook aandacht voor de omgeving. In het nieuwe beleid stelt de gemeente daarom voorwaarden voor de veiligheid van omwonenden en beperking van overlast. “Met dit nieuwe beleid helpen we inwoners om zelf hun energie op te wekken en daarmee te besparen op hun energierekening”, zegt Jeroen van den Heuvel. “Tegelijk werken we zo samen aan de klimaatdoelstelling om de CO2-uitstoot te verminderen”. Bron: Gemeente Maashorst

Tags: , , , ,

Category: Kleine Windmolens, Windenergie

Reacties zijn gesloten.