Grootste windpark in aanbouw in Schotland

| 5 september 2012

Een windmolenpark met 339 windturbines die op circa 19 km van de Schotse kust geplaatst gaan worden staat momenteel in de startblokken. Projectleider Finch verwacht dat het windpark 800.000 tot 1.000.000 huishoudens van stroom kan voorzien. De windturbines zijn 200 m hoog en hebben een capaciteit van 1,5 gigawatt. De besparing in vergelijking met aardgas ligt tussen de 1,5 en 2 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar. Voor kolen ligt deze tussen de 3,5 en 4,6 miljoen ton.

Kosten van de bouw van het windpark zijn bijna 5,7 miljard euro en dat stuit nogal op wat kritiek met name van de Amerikaanse miljardair Donald Trump. Trump heeft een golfbaan aan de Schotse kust en wil een hotel en huizen bouwen. “Dit project is net als alle windenergieprojecten totaal afhankelijk van subsidies die de belastingbetaler een fortuin kosten”, aldus Trump. “De energierekeningen zullen blijven stijgen en de kustlijnen zullen worden verpest door deze stalen monsterconstructies.” Onder politieke druk heeft de Schotse overheid afgelopen juli de windenergiesubsidies met 10 procent verlaagd. Deze maand zullen de subsidies opnieuw ter discussie worden gesteld.

Klik hier voor meer informatie over het windpark
Bronvermelding: Guardian

Category: Bedrijven, Electriciteit, Groene energie, Offshore windparken, Windenergie, Windmolens, Windparken, Windturbines

Reacties zijn gesloten.