Grootste windpark in Centraal-Azië bereikt bereikt financial close

| 5 september 2022

Een windpark in de buurt van de stad Zarafhan in het midden van de Navoij regio in Oezbekistan heeft financial close bereikt. Met 500 MW vermogen wordt het Zarafhan onshore project het eerste windpark van Oezbekistan en tevens het grootste windpark in Centraal-Azië.

Het windpark wordt door Masdar ontwikkeld, ook bekend als Abu Dhabi Future Energy Company. Masdar is een staatsbedrijf van de United Arab Emirates met hoofdkantoor in Abu Dhabi die zich op duurzame stadsontwikkeling en de ontwikkeling van duurzame energie richt.

De investeringskosten zijn geraamd op 500 miljoen $ (± 500 miljoen Euro). Eind 2024 zal het windpark operationeel zijn. De opgewekte stroom wordt op basis van Power Purchase Agreements (PPA) geleverd aan het Ministry of Investments anf Foreign Trade en de JSC National Electric Grid.

De Chinese windturbinefabrikant Goldwind heeft een order ontvangen om voor het windpark Zarafshan 111 windturbines te leveren van het type GW155-4.5MW (rotordiameter 155m). De windturbines zullen vanaf het derde kwartaal 2022 worden geleverd. Het windpark zal eind 2024 operationeel zijn.

Naast het ontwikkelcontract voor het windpark heeft Masdar in Oezbekistan ook contracten voor de ontwikkeling van zon – PV projecten in de regio’s Samarkand, Jizzakh en Sherabad voor in totaal 890 MW vermogen.

Oezbekistan wil 2026 over 8 GW van zonne – windenergievermogen beschikken en 12 GW van andere duurzame energiebronnen. 2030 zal 25% van de energieconsumptie duurzaam zijn en 2050 wil Oezbekistan CO2 – neutraal zijn.

Tags: , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.