Landstation Hollandse Kust (zuid) in bedrijf genomen

| 5 december 2021
Landstation Hollandse Kust (zuid) in bedrijf genomen

Bron: TenneT

Het landstation voor de netverbinding Hollandse Kust Zuid op de Tweede Maasvlakte is deze week in bedrijf genomen. Vanaf volgend jaar komt hier de eerste 220 kV elektriciteit afkomstig van Vattenfall’s offshore windpark Hollandse Kust Zuid binnen.

Het landstation zet de spanning van het toekomstige windgebied om van 220 kV naar 380 kV, zodat de windenergie van zee via het hoogspanningsstation Maasvlakte 380 kV kan worden verbonden met het landelijke hoogspanningsnet. 

Volker Energy Solutions was verantwoordelijk voor de bouw van het 133 kV hoogspanningsstation naast de Euromax terminal op de tweede Maasvlakte. De bouw van het landstation was eerder dit jaar al gereed. 

Projectleider Dick Vergoes Houwens: “Ik ben trots op het team, op de aannemers en op de leveranciers die een bijdrage hebben geleverd aan deze projectmijlpaal. En ik verheug me op de volgende belangrijke stap voor HKZ: de installatie van de Alpha topside van het platform op zee, zo rond de feestdagen.”

Offshore windpark Hollandse Kust Zuid

Het landstation maakt deel uit van TenneT’s net op zee verbinding Hollandse Kust Zuid dat daarnaast nog bestaat uit twee offshore transformatorplatformen met elk een capaciteit van 700 MW en twee 220 kV exportkabels (30-40 km). De bouwactiviteiten op zee voor het windpark dat op ongeveer 18 kilometer van de kust tussen Den Haag en Zandvoort komt te liggen zullen deze zomer beginnen. De 140 Siemens Gamesa windturbines met 11 MW vermogen worden naar verwachting vanaf de lente 2022 opgebouwd. In 2023 moet het gehele windpark gereed zijn.

Hollandse Kust (zuid) Alpha en Beta maken deel uit van de 3,5 GW aan offshore netverbindingen die TenneT tot en met 2023 realiseert. Met de oplevering van Borssele Alpha en Beta in 2020 is de eerste 1,4 GW gerealiseerd. Naast Hollandse Kust (zuid) Alpha en Beta volgt nog Hollandse Kust (noord).

Wanneer het windgebied Hollandse Kust Zuid in 2023 volledig operationeel is, genereert het groene stroom die jaarlijks overeenkomt met het verbruik van meer dan twee miljoen huishoudens. Bron: TenneT

Tags: , , , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.