MHI Vestas gekozen voor Frans drijvend offshore wind pilotproject EolMed

| 5 oktober 2020

© MHI Vestas

MHI Vestas Offshore Wind is geselecteerd als voorkeursleverancier van de windturbines voor het 30 MW drijvende offshore windproject EolMed. De Deense turbineleverancier zal drie V164-10.0 MW-turbines leveren voor het Franse pilotproject.

Het EolMed project komt in de Middelandse zee te liggen, op ongeveer 18 km voor de kust van Gruissan in de Aude-regio. De turbines worden geplaatst op de gepatenteerde drijvende betonnen Damping Pool-funderingen van Ideol. De funderingen worden op ongeveer gemiddeld waterdiepte van 55 meter verankerd. Het EolMed-project staat gepland voor installatie in 2023. De basishaven wordt de haven van Port-La-Nouvelle.

MHI Vestas verkreeg het contract van Qair (voorheen bekend als Quadran Énergies Marines). Dochteronderneming Qair Marine is de ontwikkelaar en meerderheidsaandeelhouder in het project.

De opdracht brengt het totaal aan geplande V164 turbines voor drijvende projecten op 160. EolMed is het tweede project waarbij het nominale vermogen van V164 op 10 MW wordt gebracht.

MHI Vestas oogt op een verdere versnelling van de verlaging van de LCOE van drijvende offshore wind. Volgens Philippe Kavafyan, de CEO van MHI Vestas, kan de samenwerking met Qair en Ideol helpen om een snellere route naar de markt mogelijk maken voor drijvende windprojecten in Europa en Azië, waar MHI Vestas sterk inzet op operationele aanwezigheid.

In totaal werkt MHI Vestas nu aan zes drijvende offshore windprojecten mee. EolMed is daarbij het derde drijvende project in Frankrijk en volgt op de aankondigingen voor Groix & Belle Ile en Eoliennes Flottantes du golfe du Lion (EFGL).  De overige 3 projecten zijn WindFloat 1 in Portugal dat reeds verwijderd is, WindFloat Atlantic in Portugal en het Kincardine project in Schotland.

Tags: , , , , , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd, Windmolens

Reacties zijn gesloten.