Netwerkbedrijven slaan handen ineen bij zoektocht naar nieuw technisch talent

| 5 maart 2021

Bron: Power up the planet!

De energietransitie brengt grote veranderingen met zich mee in het energiesysteem. Om hier invulling aan te kunnen geven zullen de komende jaren veel nieuwe techneuten nodig zijn. Deze maand start de campagne ‘Power up the planet!’ dat jongeren probeert te stimuleren om voor een studierichting in de energietechniek te kiezen. Het initiatief is ontstaan uit een samenwerking van verschillende netwerkbedrijven met de vakbonden FNV en CNV binnen het O&O fonds voor netwerkbedrijven.

De instroomcampagne ‘Power up the planet!’ richt zich in eerste instantie op vmbo’ers die zich oriënteren op een vervolg-mbo-opleiding. De netwerkbedrijven Alliander, Enexis Groep, Stedin, Tennet, Juva, Cogas, Rendo, Volker Energy Solutions, Joulz en DNWG willen deze leerlingen en hun ouders laten zien hoe je met een baan in de energietechniek zelf een bijdrage kunt leveren aan een schonere wereld. Mbo-opleidingen in de energietechniek zijn er door heel Nederland.

‘Power up the planet!’ wordt aangedreven door het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor netwerkbedrijven (O&O fonds NWb). Marinika Knoef, programmamanager, licht toe: “De netwerkbedrijven slaan hiermee hun handen ineen om nieuw technisch talent te vinden en ze te helpen om dit verder te ontplooien. Er wordt jammer genoeg nog steeds te weinig gekozen voor banen in de techniek. Daarom laten we diverse voorbeelden zien van banen die je als mbo’er in de energietechniek kunt vervullen. We willen de jongeren laten zien dat zij een bijdrage kunnen leveren aan een schonere wereld door in de energie te werken en geven daarvan concrete voorbeelden die tot hun verbeelding spreken. Denk bijvoorbeeld aan een baan als monteur van elektrische scooters of auto’s, of als installateur van zonnepanelen.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Initiatief ‘Power up the planet!’ stimuleert jongeren om de energietechniek in te gaan

Opleidingen door heel Nederland
Met de mbo-opleidingen Monteur Elektrotechniek, Monteur Gas, Warmte en Water alsmede de opleiding tot Monteur Laagspanningsdistributie of Middenspanningsdistributie kun je een baan in de energietechniek vinden. Deze opleidingen zijn onder meer te volgen aan ROC Amsterdam, ROC A12, Rijn IJssel in de regio Arnhem, het Graafschap College, De Friese Poort, MBO Amersfoort en het Techniek College in Rotterdam. Alle opleidingen door heel Nederland zijn te vinden op de website.

Marinika Knoef: “De energietransitie zorgt ervoor dat alle netbeheerders genoeg te doen hebben de komende tijd. Om in de toekomst over voldoende vakbekwame medewerkers te beschikken, is het belangrijk dat jongeren nu kiezen voor een studie in de energietechniek!” Op de website van Power up the planet! is nu al informatie te vinden over de mbo-opleidingen. In een later stadium zullen ook opleidingen op hbo- en wo-niveau toegevoegd worden. De jongeren worden via YouTube, Snapchat, Instagram en Facebook geattendeerd op de website. De campagne is ontwikkeld in samenwerking met de bureaus Nowsy en YoungWorks.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.