NWEA reageert op winnend bod windparken Borssele I & II: “Dit is een beslissende stap voor windenergie op zee”

| 5 juli 2016

“Dit is een beslissende stap voor windenergie op zee. Deze extreem scherpe prijs geeft de toon aan voor de transitie naar volledige duurzame energie in Nederland. Voor deze prijs wordt vanaf 2020 schone energie geleverd aan 1 miljoen huishoudens”, zegt voorzitter Hans Timmers van de Nederlandse WindEnergie Associatie.

 

“We komen veel goedkoper uit dan iedereen had verwacht. De biedingen moesten onder de 12,4 eurocent per kilowattuur (ct/kWh) liggen. Het winnende bod van 7,27 ct/kWh exclusief de aansluiting op het elektriciteitsnet is zelfs lager dan 10 ct/kWh. Dit is het maximumbedrag dat voor de laatste van de serie van vijf biedingen in 2019 is afgesproken,” aldus Timmers.

 

Het bedrag van de bieding is mede zo laag uitgekomen door de gunstige marktomstandigheden op dit moment. Zo zijn op de wereldmarkt de prijzen voor staal relatief laag, bieden de financiële markten een relatief gunstige rentecomponent en zien bedrijven met installatieschepen op dit moment graag orders binnenkomen.

 

NWEA maakt een groot compliment voor het gestroomlijnde biedingproces zoals ontworpen en uitgevoerd door het ministerie van Economische Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. “De regie en de goede afstemming met alle belanghebbenden hebben mede tot dit succes geleid. Dat zie je ook aan de internationale belangstelling”, aldus NWEA-voorzitter Timmers.

 

“Dit toont aan dat het gekozen systeem voor de biedingen werkt. De lage prijs voor Borssele I&II bewijst dat windenergie snel concurrerend wordt met conventionele energievormen en zich daarmee bewijst als essentiële energiebron”, stelt hij. “Met 10.000 extra banen als bonus.”

Beslissende stap voor windenergie op zee

Beslissende stap voor windenergie op zee

Tags: , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.