Offshore station Hollandse Kust (noord) staat compleet
DEME’s installatieschip Orion heeft in de nacht van maandag op dinsdag de topside voor het offshore transformatorstation Hollandse Kust (noord) succesvol op jacket fundatie geplaatst. Vanaf volgend jaar brengt TenneT via dit ‘stopcontact op zee’ duurzame windenergie aan land.
Het offshore station staat op 18,5 kilometer uit de kust van Egmond aan Zee. Na een korte tussenstop in de haven van IJmuiden kwam de 3.500 ton zware staalconstructie maandag op een drijvende ponton vanuit Hoboken in Antwerpen aan op de plaats van bestemming. De Orion plaatste de topside vervolgens op de jacket fundatie dat al eerder, in november 2021, was geplaatst.
Zowel het jacket als de topside zijn bevestigd aan zogenaamde cones. Die zijn te vergelijken met ijshoorntjes die perfect in elkaar passen. Hierdoor kan de topside precies op de juiste plaats gezakt worden. De komende maanden verblijven ongeveer 50 mensen op een naast gelegen jack-up schip om de topside aan de jacket te lassen en het platform verder klaar te maken voor gebruik.
Volgende maand test TenneT ook de glasvezelverbinding, die samen met de zeekabels is aangelegd. Via deze verbinding zal na inbedrijfsname het onbemande platform vanuit TenneT’s operatiecentrum in Arnhem aangestuurd worden. Naast de transformatoren die het spanningsniveau van 66 kilovolt naar 220 kilovolt brengen voor een efficiënte overdracht, ligt er ook 130 kilometer kabel in de topside om alle systemen met elkaar te verbinden.
Offshore verbinding
De exportkabels voor de verbinding met het land zijn al gelegd. Achter de duinen bij Heemskerk/Wijk aan Zee worden deze aangesloten op de kabels die straks de stroom aanvoeren naar het hoogspanningsstation langs de A9 in Beverwijk. De komende weken worden ook de kabels voor (West Alpha) op veilige diepte in de zeebodem gelegd.
Maritiem Informatievoorziening Service Punt
Elk offshore platform van TenneT wordt ingezet als ‘Maritiem Informatievoorziening Service Punt’ voor Rijkswaterstaat. Dit meetstation omvat radars, meteorologische systemen (voor wind, neerslag, bewolking en temperatuur) en ecologische monitoringsystemen voor bijvoorbeeld vogels en vleermuizen. Aan de poten van de jacket worden biohutten bevestigd om als broedplaatsen voor vissen te dienen. Op de stenen fundering worden structuren geplaatst waar zeeleven veilig kan nestelen.
1 van 3
De topside is gebouwd door de combinatie EQUANS/Smulders. De combinatie bouwt in totaal drie topsides voor TenneT. Na ‘noord’ volgt ‘west Alpha’ in 2023 en ‘west Beta’ in 2025. Vanuit de gelijknamige windparken stelt de netbeheerder de komende jaren via deze stopcontacten (samen goed voor 2,1 gigawatt) duurzaam opgewekte elektriciteit beschikbaar aan huishoudens, bedrijven en industrie. Bron: TenneT
Category: Offshore windparken, Windenergie