Offshore windenergie verzesvoudigt voor 2020

| 5 mei 2014

De geïnstalleerde capaciteit windenergie op zee zal de komende zes jaar verzesvoudigen. Dit beweert de Brits Aziatische bank HSBC. Groot-Brittannië (11 Gigawatt), China (10 Gigawatt) en Duitsland (7 Gigawatt) zijn de belangrijkste afzetmarkten voor offshore windmolens. In totaliteit zal het geïnstalleerde vermogen uitkomen op 43 Gigawatt (tegenover 6,5 Gigawatt aan wat eind 2014 op zee draait). 

Na 2015 wordt offshore wind volgens de analisten zelfs de drijvende factor in de groei van windenergie. Voor 2023 zal voor de Nederlandse kust en ten Noorden van de Waddeneilanden voor 2023 4,5 Gigawatt geïnstalleerd worden. Offshore windmolens staan op minstens 20 kilometer uit de kust. Omdat het op zee harder waait, wekken deze molens meer elektriciteit op. Ook is er minder protest van omwonenden.

Daar staat tegenover dat de installatie en onderhoudskosten flink hoger kunnen uitvallen. Er zijn ontwikkelingen die deze kosten omlaag kunnen brengen zoals betere monitoring en preventief onderhoud zodat windmolens minder vaak uitvallen. Op dit moment geven zowel onshore als offshore windenergie al het hoogste rendement op investeringen in hernieuwbare energie.

Offshore windenergie

Offshore windenergie

Lees meer

Bron: HSBC

 

Tags: , , ,

Category: Drijvende windenergie, Offshore windparken, Wereldwijd, Windenergie, Windturbines

Reacties zijn gesloten.