ORLEN Group verkrijgt vergunningen voor vijf windparken in de Oostzee

| 5 oktober 2023

Energiebedrijf ORLEN Group heeft het definitieve vergunningenbesluit van de Poolse minister van Infrastructuur ontvangen  voor vijf nieuwe locaties voor de ontwikkeling van offshore windparken met een totaal vermogen van ongeveer 5,2 GW. Het besluit markeert het begin van de voorbereidende fase van het project.

Van de vijf vergunningen die aan de ORLEN Group zijn toegekend, zijn er vier gelegen op de Oder Bank in de buurt van Kołobrzeg, terwijl de vijfde is gelegen op de Słupsk Bank. Het gebied grenst aan de locatie van het Baltic Power windpark, een samenwerkingsverband tussen ORLEN en partner Northland Power. Het is het meest geavanceerde offshore windproject dat momenteel in Polen wordt uitgevoerd, met een capaciteit van 1,2 GW, dat al in 2026 met de opwekking van elektriciteit moet beginnen.

De recente vergunningsbeslissing maakt de weg vrij voor de ORLEN Group om te beginnen met de voorbereidingen voor de vijf nieuwe windprojecten. De eerste fase zal bestaan uit de beoordeling van de windbronnen, voorbereidende geotechnische onderzoeken en milieueffectbeoordelingen, die allemaal van vitaal belang zijn voor de administratieve en ontwerpprocedures. De Groep zal gebruik maken van de ervaring die werd opgedaan tijdens het Baltic Power-project.

De succesvolle uitvoering van deze projecten zal een nieuwe stap zijn in de richting van de verbetering van de energiezekerheid van Polen en de verwezenlijking van de strategische ambitie van de ORLEN-groep om tegen het einde van het decennium 9 GW aan geïnstalleerde capaciteit voor hernieuwbare energie te bereiken, aldus Daniel Obajtek, CEO en voorzitter van de raad van bestuur van ORLEN.

Offshore windenergie is een belangrijke ontwikkelingsrichting voor het moderne energiesegment van de ORLEN Groep. Naast het Baltic Power project bouwt de ORLEN Groep ook de eerste installatieterminal voor offshore windparken in Polen. De terminal, die wordt uitgevoerd door ORLEN Neptun en zich in de haven van Świnoujście bevindt, moet in 2025 klaar zijn en zal tot de meest geavanceerde faciliteiten van zijn soort in Europa behoren. Met de kades en opslagterreinen van de terminal zal het in staat zijn om ultramoderne windturbines van 15 MW of meer te behandelen en te installeren. In eerste instantie voor het Baltic Power project, en later voor de implementatie van projecten van andere ontwikkelaars en de toekomstige ondernemingen van de ORLEN Group in de Baltische Zee vergemakkelijken. Bron: ORLEN

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.