Ørsted’s Horns Rev 2 offshore windpark bereikt 10 miljard kWh productie mijlpaal

| 5 februari 2021

© Ørsted

Op donderdag 4 februari 2021 overtrof de productie van Ørsted’s Horns Rev 2 Offshore Windpark in Denemarken het astronomische cijfer van 10 miljard kWh. Sinds het windpark in september 2009 officieel in gebruik werd genomen, hebben de 91 windturbines van het 35 km2 grote windpark genoeg windenergie opgewekt om 3% van het totale Deense stroomverbruik te dekken. Een productie dat ver boven de verwachting lag van Ørsted.

Horns Rev 2 is gelegen in de Noordzee, 30 km uit de Deense westkust, en was met een totale productiecapaciteit van 209 MW door 91 Siemens Wind Power SWT 2.3-93 wind turbines ’s werelds grootste offshore windpark bij de opening in 2009.

Destijds werd verwacht dat het windpark schone energie zou leveren die overeenkomt met het jaarlijkse stroomverbruik van 200.000 Deense huishoudens. Horns Rev 2 heeft echter alle verwachtingen overtroffen, legt Allan Due Overbeck, Head of Operations bij Horns Rev 2 uit:
“Sinds 2009 komt het totale stroomverbruik van Horns Rev 2 overeen met het jaarlijkse stroomverbruik van meer dan 3 miljoen Deense huishoudens. Technisch gezien betekent dit dat Horns Rev 2 over een periode van 11 jaar een uitzonderlijk hoge capaciteitsfactor van circa 50% heeft. Dit toont aan dat de Noordzee een fantastisch windenergiepotentieel heeft en gezien zijn grootte de perfecte locatie is voor offshore windparken.”

Tegelijkertijd was Horns Rev 2 ook het eerste offshore windpark dat zich tot nu toe offshore en in wateren met zulke hoge golven bevond. Het park ligt op anderhalf uur varen van Esbjerg. Bij het ontwerp van het windpark is daar rekening mee gehouden. Zo zijn de 91 windturbines in een waaierformatie geplaatst om de wind beter te benutten en is de fundering zowel van staal als beton geconstrueerd om de extreme omstandigheden offshore te kunnen weerstaan. Bovendien was het voor het eerst in de geschiedenis dat er een accommodatieplatform werd geïnstalleerd in verband met een offshore windpark.

Het offshore windpark produceert de meeste elektriciteit in de koude en winderige wintermaanden, wanneer het elektriciteitsverbruik in Denemarken ook het hoogst is. De windcondities op de Noordzee variëren echter sterk van maand tot maand. Het huidige productierecord werd behaald in januari 2014 met 135.399.000 kWh, terwijl de productie tijdens een normale wintermaand ca. 90.000.000 kWh.

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.