RWE start met bouw van offshore windpark Sofia in VK

| 5 september 2023

Energiebedrijf RWE kondigde gisteren de start van de offshore constructie activiteiten voor hun grootste duurzame energieproject tot nu toe aan. Het gaat om het offshore windpark Sofia dat op de Doggerbank, ongeveer 195 kilometer uit de Britse noordoostkust wordt gerealiseerd.

© RWE

De bouw op zee is begonnen met het leggen van de eerste twee secties van de hoogspanningsgelijkstroom (HVDC) exportkabel. Het windpark zal ééen offshore converterplatform hebben, waarbij de opgewekte elektriciteit wordt getransporteerd naar een landingsplaats 220 kilometer verderop in Redcar, Teesside.

De activiteit wordt uitgevoerd door kabelproducent Prysmian, gebruik makende van het schip Leonardo da Vinci. Het 170 meter lange schip zal vanuit de haven van Middlesbrough opereren en twee parallelle kabelsecties van 130 kilometer leggen. Het begint met het leggen van de kabel vlak voor de kust van Teesside tussen Redcar en Marske-by-the-Sea. Eén uiteinde van elk van de twee secties van de onderzeese kabel zal onder water worden getrokken vanaf het schip door kabelgoten die eerder dit jaar zijn geïnstalleerd. De kabel zal onder het strand, het schip zal vervolgens van de kust wegvaren en de volledige kabellengte langs de vastgestelde route naar het offshore windpark leggen.

De installatie van de twee resterende 90 km secties van de exportkabel is gepland voor 2024. Tegen eind 2024 zal Leonardo da Vinci vier secties van ±320kV HVDC exportkabels met XLPE isolatie gelegd hebben, met een totaal van 440 kilometer plus de bijbehorende communicatiekabels.

Sofia Offshore Windpark

Met een geïnstalleerd vermogen van 1,4 gigawatt wordt Sofia een van de grootste offshore windparken ter wereld. Er komen in totaal 100 Siemens Gamesa type SG 14-222 DD windturbines op monopile-fundaties te staan. RWE heeft Van Oord gecontracteerd voor de engineering, inkoop, bouw en de installatie (EPCI) van de monopile-fundaties, alsmede de verbindingskabels.

RWE past bij dit windpark op 44 windturbines recycleerbare bladen toe. De innovatieve hars die in deze bladen wordt gebruikt, lost eerdere problemen met recycling op. De chemische structuur kan worden gescheiden van de andere materialen die in het blad worden gebruikt. Hierdoor kunnen de bladen worden hergebruikt in nieuwe giettoepassingen, bijvoorbeeld in de auto-industrie of in consumentengoederen zoals koffers en flatscreenbehuizingen. 50% van de bladen wordt geproduceerd in het Verenigd Koninkrijk.

RWE verwacht dat het windpark eind 2026 operationeel zal zijn. Bron: RWE

Tags: , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.