Succesvolle Offshore Windenergie missie naar Japan en Korea

| 5 november 2014

Van 25 oktober tot en met 4 november heeft een delegatie van vijfentwintig Nederlandse offshore wind bedrijven en kennisinstellingen een bezoek gebracht aan Japan en Korea. De offshore wind delegatie was onderdeel van de economische missie onder leiding van Minister van Economische Zaken Henk Kamp en liep parallel aan de staatsbezoeken van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Japan en Korea.

Delegatieleider Robert Kleiburg, COO van ECN het grootste onderzoeksinstituut van Nederland op energiegebied, vindt de missie geslaagd omdat die nu al concrete resultaten heeft opgeleverd.

Zo tekenden Barge Master, Damen Shipyards, DDC, Tocardo International en TNO in het bijzijn van Minister Henk Kamp samenwerkingsovereenkomsten met hun Koreaanse partners. In Korea zijn er verder vier concrete offshore windmolenparken geïdentificeerd waar zal worden samengewerkt – de projecten vertegenwoordigen een investering van meer dan 3 miljard Euro. De handelsmissie heeft de leidende positie die Nederland in Europa inneemt versterkt en zal leiden tot meer export en banen.

“Voor deze handelsmissie hadden we drie doelstellingen:

  • kennis halen,
  • kennis brengen en
  • gezamenlijk kennis ontwikkelen

Al onze doelstellingen zijn gehaald en daarmee is onze missie geslaagd. Realisatie van kostenreductie in offshore wind is de komende jaren prioriteit in onze sector. Zowel Japan als Korea staan bekend om hun excellente kwaliteiten met betrekking tot productie en kunnen ons daarmee helpen om de kosten van wind op zee te verlagen.

Op onze beurt heeft de Nederlandse offshore sector veel kennis en ervaring opgedaan bij de aanleg van offshore windparken in Europa: bij alle windmolenparken waren één of meerdere Nederlandse bedrijven betrokken. Met al die kennis en ervaring zijn wij de perfecte partner voor zowel Japan als Korea om hun eigen offshore wind markt verder te ontwikkelen.

Met name in Japan vormen de grote waterdieptes een uitdaging. Om die reden wordt in Japan nu al getest met drijvende windturbines. De ontwikkeling van drijvende fundaties staat nog maar in de kinderschoenen en biedt perspectief voor gezamenlijk onderzoek,” aldus Kleiburg.

Hoe nu verder? Wim Jenniskens, voorzitter van exportassociatie Holland Home of Wind Energy (HHWE), is overtuigd dat het “Partners for International Business” programma werkt: “Een jaar geleden hebben wij met een consortium van tien bedrijven en organisaties een PIB-convenant getekend met de overheid. In dit kader wordt ons consortium actief ondersteund door de Nederlandse ambassades in Tokyo en Seoul.

Daarnaast kunnen wij al onze activiteiten op Japan en Korea zoals missies, beurzen, onderzoek en de opzet van liaison offices onderbrengen in de PIB. Volgend jaar februari staan wij al weer met een Holland Paviljoen op de Wind Expo in Tokyo” aldus een enthousiaste Jenniskens.

staatsbezoek-zuid-korea

Klik hier voor meer informatie.

Tags: , , , , ,

Category: Bedrijven, Beleggen, Drijvende windenergie, Electriciteit, Groene energie, Leveranciers, Offshore Windparken, Offshore windparken, Onshore windparken, Overheid, Wereldwijd, Wereldwijd Windparken, Windenergie, Windmolens, Windturbines

Reacties zijn gesloten.