Vattenfall en Cargill gaan samenwerken met Windpark Hanze

| 5 december 2021
Vattenfall en Cargill gaan samenwerken met Windpark Hanze

Bron: Windplangroen.nl

Vattenfall en Cargill kondigden onlangs aan dat ze samen gaan werken met het nieuw te bouwen Windpark Hanze bij Dronten. Het windpark, dat deel uit maakt van Windplan Groen, zal naar verwachting in 2023 volledig commercieel in gebruik worden genomen.

Windpark Hanze is een lokaal initiatief van 26 agrarische ondernemers, 180 lokale investeerders en het Waterschap Zuiderzeeland. Windpark Hanze heeft onlangs financial close bereikt en de civiele werken zijn al gestart. In het windpark komen 15 windturbines te staan met een totaal geïnstalleerd vermogen van 90 megawatt.

Vattenfall gaat de output van 78 MW afnemen onder een 15-jarige Power Purchase Agreement (PPA). Cargill, wereldwijde leverancier van voedings-, landbouw-, financiële en industriële producten en diensten, neemt 2,9 terawattuur van Vattenfall af onder een 10-jarige Corporate Power Purchase Agreement (CPPA). Daarmee kan meer dan 90% van het elektriciteitsverbruik van Cargill in Nederland van duurzame stroom worden voorzien.

“Bij Cargill is duurzaamheid een topprioriteit, en dat verweven we in onze wereldwijde activiteiten door duurzame energieprojecten, zoals deze unieke samenwerking met Vattenfall en Windpark Hanze”, zegt Michiel Smets, EMEA Electricity Lead bij Cargill. “Met deze CPPA verduurzamen we bijna de gehele Scope 2-emissies van Cargills activiteiten in Nederland. Dat is een belangrijke stap op weg naar Cargills toezegging om de uitstoot van broeikasgassen in haar bedrijfsvoering in 2025 met 10% te hebben verminderd ten opzichte van 2017.”

De 10-jarige CPPA is de grootste fysieke aankoop van hernieuwbare energie die Cargill wereldwijd heeft ondertekend en de eerste voor Cargill in Europa.

Martijn Hagens, CEO Vattenfall Nederland. “Door samen te werken met Cargill en Windpark Hanze zal de CO2-uitstoot van de Nederlandse industriële sector afnemen. Bovendien ondersteunen we hiermee de bouw van hernieuwbare capaciteit, waardoor het aandeel groene elektriciteit in de Nederlandse energiemix verder stijgt. Samenwerkingen zoals deze versnellen de energietransitie en brengen onze missie om een ​​fossielvrij leven mogelijk te maken dichterbij.”

“Dit unieke project is mogelijk gemaakt dankzij een consortium van 26 boerenfamilies die zich inzetten voor de bouw van 15 windturbines op hun land”, zegt Gerrit de Regt, directeur Windpark Hanze. “Agrariërs begrijpen als geen ander de noodzaak om te zorgen voor het land en de natuurlijke hulpbronnen. We stellen hiermee een toekomst veilig voor onze eigen bedrijven en voor de volgende generaties. Windpark Hanze is erg trots dat de geproduceerde duurzame energie geleverd gaat worden aan Cargill, een familiebedrijf dat zo’n sterke binding heeft met de agrarische sector.”

Windplan Groen

Het toekomstige windpark is onderdeel van Windplan Groen, een regionaal initiatief dat onderdeel uitmaakt van de regionale energiestrategie van de provincie Flevoland. Windplan Groen bestaat uit 11 geplande windprojecten op land met een totaal vermogen van 500 megawatt en een verwachte jaarlijkse output van 1,9 terawattuur. Het gaat om een repowering-project waarbij 98 oude windturbines worden vervangen door 90 nieuwe, meer krachtige windturbines. Eerder dit jaar is al een begin gemaakt aan de bouw van het Gesloten Distributiesysteem dat de windparken moet aansluiten op het net. De projecten zouden in 2023 volledig operationeel moeten zijn. Bron: Vattenfall

Tags: , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.