Voorspoedige groei van offshore windenergie brengt China op meer dan 300 GW geïnstalleerd windvermogen

| 5 december 2021
Voorspoedige groei van offshore windenergie brengt China op meer dan 300 GW geïnstalleerd windvermogen

BronL China Three Gorges Corporation

De laatste data van Windpower Intelligence (WPI), de data- en onderzoeksdivisie van Windpower Monthly, laat zien dat China op dit moment 302,2 GW aan windenergievermogen geïnstalleerd heeft. China’s National Energy Administration bevestigt dit vermogen.

Niet minder dan 8 offshore windparken werden operationeel met een gezamenlijk vermogen van 2,7 GW. Dit is conform de verwachting dat zoveel mogelijk offshore projecten nog van de nu geldende kWh – tarief willen profiteren voordat het tarief eind 2021 verlaagd wordt. Zo stelde China Three Gorges Cooperation de 400 MW Shapa Phase 2 in Yangjiang en de 400 MW Jiangsu Rudong H6 fase in bedrijf.

Het op 1 december verschenen rapport Renewable 2021 van de International Energy Agency (IEA) bevat de voorspelling dat China haar doel om in 2030 over 1.200 GW vermogen van wind- en PV-zonne-energie te beschikken al vier jaar eerder zal bereiken. Deze inschatting van de IEA is gebaseerd op de volgende factoren: aanwezigheid van lange termijn contracten, verbeterde compatibiliteit met het E-net en de in vele provincies wat de kosten betreft gestegen concurrentiepositie van wind-en PV-zonne-energie t.o.v. kolencentrales. WPI’s voorspelling voor windenergie in China in 2027 is 485 GW vermogen, waarvan 447 GW onshore en 38 GW offshore.

Wereldwijd verwacht de IEA voor de periode van 2021 – 2026 een vermogensstijging van windenergie van 99 GW/jaar onder gemiddelde omstandigheden en 112 GW per jaar onder voorspoedige omstandigheden. Offshore windenergie zou in dezelfde periode met 21 GW per jaar kunnen groeien dankzij de ontwikkeling in nieuwe markten zoals de VS, Taiwan, Zuid Korea, Vietnam en Japan naast de op dit moment primaire markten in Europa en China.

Tags: , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.