Weerbaarheid nieuw vraagstuk bij energiesysteem

| 5 april 2024

Klimaatverandering vraagt om slimme ontwerpen in het energienet, dat is wat Edwin Groot-Kabalt, senior consultant en interim manager bij Windkracht5 stelt.

Windkracht5, gericht op versnelling van de energietransitie door projecten te realiseren die een duurzame impact hebben binnen organisaties, komt met de berichtgeving naar aanleiding van het recente nieuws dat energieopslagbedrijf Alfen de productie van hun transformatiestations stillegt vanwege vochtproblemen.

Het natte weer, het hoge grondwater en snelle temperatuurwisselingen hebben invloed op de levensduur van het Nederlandse energienetwerk.

Het grootste deel van het Nederlandse energienetwerk ligt ondergronds. Dat was altijd een logische keuze. Maar door klimaatverandering zijn de omstandigheden steeds minder stabiel. Terwijl de capaciteit van het netwerk juist forse uitbreiding nodig heeft om de energietransitie mogelijk te maken.

Normaal gesproken gaan de onderdelen van het energiesysteem minimaal 30 jaar mee en komt het in de praktijk vaak voor dat de levensduur zelfs 40 of 50 jaar is. Dat is nu aan het veranderen.

Het energiesysteem bestaat uit veel componenten met materialen die gevoelig zijn voor vocht. Droogte kan ook voor uitdagingen zorgen, net als grote temperatuurwisselingen van buitenaf, waar sommige componenten gevoelig voor zijn.

De overbelasting van de huidige energienetten lijkt om een simpele oplossing te vragen: meer productie draaien en de energienetten uitbreiden. Maar door klimaatverandering zijn er slimmere ontwerpen en innovaties nodig. Weerbaarheid is een nieuw vraagstuk. Bron: Windkracht5

Tags: , , ,

Category: Energietransitie

Reacties zijn gesloten.