Windpark Fryslân kiest KTF uit Harlingen voor op- en overslag betonnen platforms

| 5 augustus 2020

© Windpark Fryslân

Kraanverhuur Transport Friesland (KTF) gaat de op- en overslag verzorgen van de betonnen platforms voor de 89 Siemens Gamesa windturbines van Windpark Fryslân. Het in Harlingen gevestigde bedrijf tekende een contract hiervoor met Zuiderzeewind, het aannemersconsortium voor het windpark dat in het IJsselmeer ten zuiden van de Afsluitdijk wordt gebouwd.

KTF is al langer in de onshore windenergiesector actief. Windpark Fryslân is echter de eerste opdracht in offshore wind. Anno Zuidema, algemeen directeur van KTF: “Tijdens de door Windpark Fryslân georganiseerde bedrijvendag hebben wij voor het eerst met dit project kennis gemaakt. Vanwege de locatie van ons bedrijf en de brede dienstverlening zijn we benaderd om de betonnen platforms tijdelijk op te slaan.”

Totaalconcept
Het Harlingse bedrijf gaat voor het project een totaalconcept bieden op het logistieke vlak met betrekking tot het lossen, vervoeren en herladen van de platforms die bij Per Aarsleff A/S in Polen worden gefabriceerd. Het bedrijf verzorgt onder andere de engineering, opslag, zwaar en verticaal transport. Hiervoor is een ruimte van ca 10.000 m2 beschikbaar gemaakt op het terrein van Nesta.

De platforms worden vanuit Polen naar Harlingen vervoerd en opgeslagen. Na een korte opslagperiode worden de betonnen platforms met behulp van een 400 tons kraan per zes stuks geladen op een ponton. Dit ponton wordt verscheept vanuit Harlingen via de Lorentz sluizen naar de projectlocatie bij Breezanddijk in het IJsselmeer.

Op locatie zal vervolgens een installatieschip van Van Oord de componenten installeren. Het schip wordt op dit moment gereed gemaakt bij Lelystad. Zuiderzeewind, een consortium bestaande uit Van Oord en Siemens Gamesa Renewable Energy, hoopt in september met de installatie van de fundaties te beginnen.

Tags: , , , , , , , ,

Category: Offshore windparken

Reacties zijn gesloten.