Windpark Fryslân start pilot met naderingsdetectiesysteem om overlast van turbineverlichting te beperken

| 5 oktober 2021
Windpark Fryslân start pilot met naderingsdetectiesysteem om overlast van turbineverlichting te beperken

© Windpark Fryslân

Terwijl de 89 windturbines in Windpark Fryslân op dit moment worden geïnspecteerd, getest en in bedrijf worden gesteld, werkt Windpark Fryslân tevens aan de opbouw van een nieuwe naderingsdetectiesysteem bij Kornwerderzand. Een pilot met dit systeem moet uitwijzen of de verlichting op de windturbines binnenkort ’s nachts kunnen worden uitgeschakeld wanneer er geen luchtvaartuigen in de buurt van het windpark zijn.

De 89 Siemens Gamesa 4,3 MW windturbines hebben een tiphoogte van 180 meter. Windturbines met een tiphoogte van meer dan 150 meter, moeten wettelijk worden voorzien van luchtvaartverlichting. Bij Windpark Fryslân geldt dit voor de buitenste 30 windturbines. De windturbines hebben boven in een lamp die overdag wit licht en ’s nachts rood licht rondom uitstraalt. Halverwege de toren zit verlichting die ’s nachts continu rood licht uitstraalt.

Om de overlast van de verlichting voor de omgeving te beperken, heeft Windpark Fryslân diverse maatregelen genomen:

  • De lampen boven in de windturbines zijn ’s nachts vastbrandend in plaats van knipperend.
  • Boven op de windturbines zijn zichtbaarheidssensoren geplaatst. Wanneer het zicht voldoende is, vermindert de intensiteit van de lampen met maximaal 90%.
  • Windpark Fryslân bouwt bij Kornwerderzand een naderingsdetectiesysteem waarmee de luchtvaartverlichting op de windturbines uitgeschakeld kan worden.

Naderingsdetectiesysteem om overlast van verlichting te beperken

Het naderingsdetectiesysteem bij Kornwerderzand scant het luchtruim op luchtvaartuigen die in de buurt van het windpark komen. De locatie van het systeem is gekozen vanwege het vrije zicht op de omgeving wat nodig is om het systeem zo effectief en veilig mogelijk te laten werken.

  • Wanneer luchtvaartuigen binnen de detectiezone komen (ongeveer 10 km van het windpark) dan volgt de radar het luchtvaartuig.
  • Wanneer luchtvaartuigen binnen de waarschuwingszone komen (ongeveer 7 km van het windpark) dan zet het systeem de verlichting van het windpark aan.
  • Nadat luchtvaartuigen de waarschuwingszone hebben verlaten, wordt de verlichting met een tijdvertraging van 1 minuut weer uitgeschakeld.

Windpark Fryslân verwacht dat dankzij het naderingsdetectiesysteem de overlast van de verlichting voor de omgeving aanzienlijk zal verminderen.

Pilot

Voor goedkeuring van het naderingsdetectiesysteem hebben Windpark Fryslân en de Gemeente Súdwest Fryslân een advies aangevraagd bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Het advies is op basis van de aangeleverde documentatie en voorgenomen regelgeving positief beantwoord door ILT. ILT heeft geen bezwaar tegen een pilot waarbij een naderingsdetectiesysteem bij Windpark Fryslân wordt toegepast.

Het definitief toepassen van naderingsdetectie volgt nadat er wordt aangetoond dat het radarsysteem goed werkt middels een testvlucht. Tijdens deze vlucht wordt met meetapparatuur getest of het vliegtuig bij alle omstandigheden goed wordt gedetecteerd. Deze test zal worden uitgevoerd na de installatie en het inregelen van het radarsysteem in oktober en november.

Planning bouw

De start van de civiele werkzaamheden in Kornwerderzand staat gepland voor eind september/begin oktober. Dankzij een slimme methode met geprefabriceerd beton kan de fundering in slechts enkele dagen worden aangelegd. Aansluitend volgt de installatie van de mast en het radarsysteem en het inregelen en testen van het systeem. Een proefvlucht staat gepland in november. Bron: Windpark Fryslân

Tags: , , , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.