Bijna vier keer zoveel duurzame energie gerealiseerd sinds Energieakkoord

| 6 september 2023

Het is vandaag tien jaar geleden dat het Energieakkoord getekend werd. In deze tien jaar steeg het aandeel duurzame energie van 4,7 procent in 2013 naar 16,7 procent nu. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) legde een aantal hoogtepunten vast in een video.

Het Energieakkoord is de voorloper van het Klimaatakkoord en markeert de start van serieus klimaat- en energiebeleid in Nederland. Er is sindsdien veel bereikt, in de eerste helft van dit jaar was zelfs de helft van de Nederlandse elektriciteit hernieuwbaar, maar er is ook nog veel te doen.

“Als je nog veel te doen hebt, vergeet je soms hoeveel je hebt bereikt. Met ambitie, daadkracht en samenwerking van vele partijen heeft het energieakkoord de energietransitie onomkeerbaar versneld. Hopelijk geeft dat de moed en het vertrouwen om nog sneller door te gaan en de vele uitdagingen steeds weer te overwinnen!” zegt Olof van der Gaag, voorzitter NVDE.

In een video geeft de NVDE een samenvatting van een aantal bereikte punten op het gebied van duurzaamheid. Zo groeide in deze tien jaar het aandeel hernieuwbare elektriciteit van 5% naar 46%, steeg het aantal zonnepanelen van 2 naar 54 miljoen en het aantal windturbines op zee steeg van 96 naar 671. In totaal werd er door netbeheerders voor 60.000 km aan nieuwe elektriciteitskabels gelegd.

Bekijk in de video de overige bereikte punten.

 

 

Tags: , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.