Borssele 1&2 viert verlate openingsceremonie & eerste verjaardag

| 6 september 2021

Borssele 1&2 viert verlate openingsceremonie en eerst jaar inbedrijfstellingØrsted’s eerste offshore windpark in Nederland, Borssele 1&2, is vandaag, maandag 6 september, officieel geopend. Het windpark, gelegen op ongeveer 23 km uit de kust van Zeeland, is al in bedrijf sinds Q4 2020, maar de opening was uitgesteld vanwege COVID-19 beperkingen.

De gecombineerde viering van de officiële opening en de eerste verjaardag vond plaats in Vlissingen. De ceremonie was ook digitaal te volgen. Sprekers waren Sandor Gaastra (Directeur Generaal Klimaat en Energie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat), Han Polman (Commissaris van de Koning van Zeeland) en Mads Nipper (CEO Ørsted). Nipper drukte op de rode knop die in een doos vanuit het windpark per drone naar de ceremonie-locatie werd gebracht. Na een pauze gaven sprekers Rasmus Errboe, SVP en Head of Continental Europe van Ørsted, Steven Engels, General Manager Benelux bij Ørsted, Anton van Beek, CEO van Dow Benelux en voorzitter van Smart Delta Resources hun toelichting.

Grootste in bedrijf zijnde offshore windpark in Nederland

Ørsted won de aanbesteding voor Windpark Borssele in 2016, met een winnend bod van 72,7 EUR per MWh. In mei van dit jaar nam Norges Bank Investment Management officieel een 50% belang in het windpark.

Het project omvat 94 Siemens Gamesa SG 8.0-167 DD, 8 MW windturbines op monopile funderingen in een gebied van 112 km2 met waterdieptes variërend tussen 14 en 36 meter. De hoofdaannemers waren Van Oord en DEME Offshore (transport & installatie), Sif, EEW SPC, EEW OSB en Bladt Industries (funderingen) en Nexans (kabels).

Het windpark werd gebouwd tijdens de uitdagende COVID-19 pandemie. Het project is echter binnen budget en tijd (acht maanden) voltooid, aldus Ørsted. Het windpark is aangesloten op het 380 kV-hoogspanningslandstation in Borssele en zal worden geëxploiteerd vanuit het nieuwe Operations & Maintenance-basis in Vlissingen.

Met 752 MW geïnstalleerd vermogen is Borssele 1&2 op dit moment het grootste operationele offshore windpark in Nederland en zal dat blijven totdat het offshore windpark Hollandse Kust Zuid is voltooid en in bedrijf is gesteld.

Voor Ørsted is het een van de 25 offshore windparken die het Deense bedrijf heeft ontwikkeld sinds zijn eerste offshore windpark in Denemarken, en ter wereld, Vindeby. Ørsted bereikte een mijlpaal tijdens de bouw van Borssele 1&2. De 25e turbine die in het windpark werd geïnstalleerd, betekende de 1.500e turbine van het bedrijf.

Tags: , , , , , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.