Drijvend offshore windpark WindFloat Atlantic levert eerste stroom

| 6 januari 2020

©EDPR

De eerste windturbine van het drijvende offshore windpark, WindFloat Atlantic, levert sinds 31 december 2019 stroom aan het Portugese elektriciteitsnet. WindFloat Atlantic is een project met drie offshore windturbines van MHI/Vestas met 8,4 MW vermogen op drijvende fundamenten van Principle Power. De locatie met een waterdiepte van 100 m is 60 km ten noorden van Porto/Portugal op een afstand van 20 km van de kustplaats Viana do Castelo.

Het WindFloat Atlantic project is mede gebaseerd op de ervaringen met WindFloat1, een pilotproject met slechts één drijvende windturbine met 2 MW vermogen die van 2011 tot en met 2016 geplaatst werd aan dezelfde Atlantische kust in Portugal. Gedurende de plaatsing van vijf jaar was deze windturbine blootgesteld aan extreme weersomstandigheden met golfhoogtes tot en met 17 m en windsnelheden tot en met 60 knopen (windkracht 11).

De projecteigenaar van WindFloat Atlantic is het Windplus consortium bestaande uit EDP (Energias de Portugal) Renewables (54,4%), het Franse energiebedrijf Engie (25,0%), de Spaanse olie- en gasmaatschappij Repsol en de Amerikaanse producent van de drijvende fundamenten Principle Power (1,2%). Het project werd ondersteund door de Portugese Overheid, de Europese Commissie en de European Investment Bank.

Tags: , , , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd, Wereldwijd Windparken

Reacties zijn gesloten.