Duitsland lanceert 1,8 GW offshore windtender

| 6 maart 2023
Duitsland lanceert 1,8 GW offshore windtenderNa de afronding van het vooronderzoek van 4 offshore windparklokaties door het Bundesamt voor Seeschiffahrt und Hydrographie (BSH) heeft de Bundesnetzagentur (BNetzA) vorige week een tender gelanceerd voor deze vier locaties in de Duitse Exclusieve Economische Zone (EEZ) van de Noordzee.

De tender is open tot 1 augustus 2023. Het doel is dat deze windparken 2028 operationeel zijn. Het gaat om de volgende locaties.

Gebied Vermogen (MW) Oppervlakte (km2) Vermogen MW/km2 Locatie
Nordsee N-3.5 420 29 14,5 ca. 35 km ten noorden van het eiland Norderney
Nordsee N-3.6 480 33 14,5 ca. 35 km ten noorden van het eiland Norderney
Nordsee N-6.6 630 44 14,3 ca. 90 km ten noordwesten van het eiland Borkum
Nordsee N-6.7 270 16 16,9 ca. 90 km ten noordwesten van het eiland Borkum

In 2022 werd de Duitse wet voor offshore windenergie ‘Windenergie-auf-See-Gesetz (WinsSeeG)’ herzien. De herziene wet is vanaf 1 januari 2023 van kracht gegaan. In de wet zijn voor tenders van locaties waar de overheid via een vooronderzoek belangrijke eigenschappen van de locaties toetst (zoals bij de vier boven genoemde locaties) twee belangrijke veranderingen opgenomen.

Ten eerste zijn de tenders van deze locaties gebaseerd op het het principe van ‘negative bidding’. Dat betekent dat deelnemers aan de tender bij een succesvolle uitslag bereid zijn een in de tender genoemde bedrag te betalen. Dit bedrag bepaald voor 60% de uitslag van de tender. 90% van het bedrag wordt benut om de algemene stroomkosten te verlagen. De rest van 10% wordt gelijk verdeeld tussen natuurbescherming en milieuvriendelijke visserij.

Ten tweede worden de tenders van deze locaties in tegenstelling tot het verleden ook op basis van de volgende vier kwalitatieve criteria beoordeeld:

a) Aandeel stroomproductie met PPA (Power Purchase Agreement).
Bepaald voor 10% de uitslag van de tender.

b) Hoe diervriendelijk (primair qua lawaai) worden de fundamenten van de windturbines geplaatst. Bepaalt voor 10% de uitslag van de tender.

c) Hoe groot is het aandeel van duurzame stroom bij de fabricage van de windturbines. Bepaalt voor 5% de uitslag van de tender. In de toekomst kan het aandeel van het gebruik van groene waterstof bij de fabricage nog met 5% de uitslag bepalen.

d) Hoe groot is het aandeel van medewerkers in opleiding bij de beheerder van het windpark incl. zijn toeleveranciers. Bepaalt voor 10% de uitslag van de tender.

Winnaars van de tenders moeten voor de verdere ontwikkeling van de windparken een ontwikkelvergunning bij het BSH aanvragen.

In Duitsland is op dit moment 7,6 GW offshore windenergie operationeel en 3,1 GW is al in de bouwfase of heeft een bouwvergunning. In 2030 wil Duitsland over 30 GW offshore windenergie beschikken. De verdere doelstelling is 40 GW in 2035 en 70 GW in 2040.

In januari 2023 had de BNetzA al een offshore windenergie tender gelanceerd met in totaal 7 GW vermogen verdeeld over drie lokaties van elk 2 GW in de Noordzee en één lokatie van 1 GW in de Baltische Zee. Bron: Bundesnetzagentur

Tags: , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.