Dura Vermeer past hergebruik van materialen toe bij Windplanblauw

| 6 november 2023

Afgelopen zomer heeft aannemersbedrijf Dura Vermeer de activiteiten voor het windenergieproject Windplanblauw in het noordwesten van Flevoland, in de gemeenten Dronten en Lelystad, afgerond. Veel van de vrijgekomen materialen in de eindfase werden hergebruikt.

Dura Vermeer rondt fundatiewerkzaamheden op land af voor Windplanblauw

Dura Vermeer was o.a. verantwoordelijk voor de fundaties. Bron: Dura Vermeer

Windplanblauw is een repowering project van Vattenfall en SwifterwinT waarbij 74 windturbines werden vervangen door 61 grotere exemplaren, deels op het land en deels in het IJsselmeer.

Dura Vermeer realiseerde voor het project de 37 fundaties voor de windturbines op het land, de (tijdelijke) parkwegen, (tijdelijke) kraanopstelplaatsen voor windturbineinstallatie en de aanleg van de parkbekabeling. Afgelopen zomer zijn de werkzaamheden afgerond en inmiddels is het hele project opgeleverd.

Uitdagingen

Het project bracht ook wat uitdagingen. Jorine Knüppe, projectleider bij Dura Vermeer: ‘Toen de schop in de grond ging kwamen we erachter dat het grondwater vaak te hoge concentraties ijzer bevatte om te kunnen lozen in het oppervlaktewater. Hierdoor moesten we op zoek naar een andere werkmethode en hebben we acht weken geen fundaties kunnen bouwen. Mooi om te zien dat iedereen in het team hard aan de slag ging om tot een oplossing te komen. Door de inzet van verschillende expertises en bedrijven, is het met elkaar toch gelukt om onze contractafspraken na te komen.’

Hergebruik van materialen

In de eindfase van het project, waarin alle tijdelijke infrastructuur werd verwijderd, kregen vrijwel alle vrijkomende materialen een tweede leven. Het freesasfalt is bijvoorbeeld voor hergebruik naar asfaltcentrales gebracht, het funderingsgranulaat diende als bouwmateriaal voor nieuwe wegen, de boer creëerde nieuwe kavelpaden naast het project met behulp van industrieplaten, en vrijgekomen tijdelijke duikers zijn door de leverancier teruggekocht en ingezet op andere projecten.

Op naar net-zero

Ten opzichte van het referentieontwerp met een traditionele gewapende vloer is de hoeveelheid betonmortel en traditionele wapening aanzienlijk gereduceerd. De totale besparing kilogram CO2 is meer dan twee miljoen. Dura Vermeer wil naar nul CO2-uitstoot vóór 2050 en kijkt hierbij ook naar de keten. Bron: Dura Vermeer

Tags: , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.