Februari aanbestedingsronde voor wind op land in Duitsland ondertekend

| 6 maart 2023
Op 1 februari dit jaar sloot het biedingstermijn van de aanbestedingsronde voor windturbines op land in Duitsland. Het Bundesnetzagentur maakte onlangs bekend dat deze aanbestedingsronde, evenals die voor zonne-installaties, ver werden ondertekend.

Het totale aanbestedingsvolume voor onshore windturbines in 2023 in Duitsland in het kader van de Wet Hernieuwbare Energiebronnen (EEG) bedraagt 12.840 MW, meer dan het dubbele van het volume in 2022 (5.332 MW). Dit jaar voorziet de wet in vier aanbestedingen van elk 3.210 MW. In 2022 waren er vier aanbestedingen waren van elk 1.333 MW.

Bij de aanbestedingsronde die onlangs afliep werden 126 offertes ingediend met een totaal biedvolume van ongeveer 1.502 MW. In deze ronde moest het Bundesnetzagentur zeven biedingen van de procedure uitsluiten wegens vormfouten en kon het 119 ingediende biedingen toewijzen.

De waarden van de toegewezen offertes liggen in de nauwe marge tussen 7,24 ct/kWh en de toegestane maximumwaarde van 7,35 ct/kWh. Met 7,34 ct/kWh ligt de gemiddelde inschrijvingswaarde net onder de nieuw vastgestelde maximumwaarde.

De grootste toewijzingsvolumes betroffen biedingen voor locaties in Noord-Rijnland-Westfalen (40 toewijzingen, 387 MW toewijzingsvolume) en Nedersaksen (16 toewijzingen, 354 MW toewijzingsvolume).

Het Bundesnetzagentur had vooraf afgezien van een vermindering van het aanbestedingsvolume. In het afgelopen kalenderjaar hebben veel geregistreerde projecten afgezien van deelname aan de aanbesteding. Dit was te wijten aan vertragingen in de realisatie van projecten in de toeleveringsketen en de sterke stijging van de elektriciteitskosten.

De volgende biedingsronde voor windturbines op land vindt plaats op 1 mei 2023. Bron: Bundesnetzagentur

Tags: , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.