Fieldlab Zephyros voegt nacelle toe voor onderzoek naar smart maintenance

| 6 mei 2021
Aankomst nacelle bij de KAAP in Vlissingen

Bron: World Class Maintenance

Deze week is een nacelle van een Vestas V66 aangekomen in het living lab van Fieldlab Zephyros in Vlissingen. De nacelle gaat gebruikt worden voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van smart maintenance in de windindustrie.

Fieldlab Zephyros is een innovatie fieldlab van World Class Maintenance. Het doel van Fieldlab Zephyros is het ontwikkelen, testen en demonstreren van innovaties en het ontwikkelen van kennis en vaardigheden met als ultieme doel: Zero downtime & Zero on-site Maintenance.

KAAP

Het living lab van Fieldlab Zephyros is gesitueerd in het ontwikkel-, test- en demonstratielab de ‘KAAP’ op de Kenniswerf in Vlissingen. De loods, waarvan Harthoorn Vlissingen b.v. de eigenaar is, werd op 14 april jongstleden geopend. Op deze locatie kunnen Zeeuwse bedrijven in samenwerking met onderwijs en overheid aan de slag met het testen, ontwikkelen en demonstreren van nieuwe producten en innovaties.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Opening de KAAP in Vlissingen

Zephyros had hier al een rotorblad liggen. Tijdens de opening verkondigde Ferry Visser, projectleider van Zephyros, dat er ook een nacelle (machinekamer van een windturbine) zou komen.

Afgelopen dinsdag werd deze geleverd. De V66 nacelle met een gewicht van 60.000 kilo is beschikbaar gesteld door KAAP-partner Prior Group. Het transport en het positioneren van de nacelle is onder leiding van F&B Windpower uitgevoerd.

Het doel van de nacelle en het rotorblad is dat onderwijs en bedrijfsleven deze samen gaan gebruiken voor de ontwikkeling van slimme gedigitaliseerde en gerobotiseerde onderhoudsoplossingen.

Overige bedrijven in de KAAP

Naast Zephyros zijn in de KAAP ook al gevestigd: Terra Inspectioneering dat UT drones ontwikkelt, HZ University of Applied Sciences en KICMPI, dat allerlei innovaties in de onderhoudstechnologie test. Het plan is dat de kennis die in de KAAP wordt opgedaan vervolgens wordt mee genomen naar de faciliteiten onder de vlag van een nog op te zetten Delta Kenniscentrum dat onderdeel is van het compensatiepakket ‘Wind in de zeilen’.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.