Financiering Windpark Egchelse Heide rond

| 6 juli 2020
© Samenduurzaampeelenmaas.nl

Vorige week werd bekend gemaakt dat de financiering voor het 21 MW Windpark Egchelse Heide rond is. In het tweede kwartaal van 2021 moeten de vijf windturbines in de gemeente Peel en Maas operationeel zijn. Voor het project is circa 27 miljoen euro bijeengebracht.

Windpark Egchelse Heide is een initiatief van energiecoöperatie Peel Energie en lokale agrariërs. Eind januari werd door de Raad van State groen licht gegeven voor het project. Het park komt langs de Haambergweg tussen Egchel en Beringe. Er is door de initiatiefnemers gekozen voor Enercon windturbines van het type E-138.

27 miljoen Euro investering
Het grootste gedeelte van de benodigde investering is verzorgd door een onderdeel van de ASN bank. ASN Groenprojectenfonds bood een krediet aan van 24 miljoen met een looptijd van 15 jaar. Een voorwaarde van banken was dat er voor 10% aan eigen vermogen ingebracht moest worden. Om de overige 3 miljoen binnen te halen werd een obligatiecampagne gestart. Binnen zes weken na de start van de inschrijving werd voor meer dan 3 miljoen Euro (3.580.500 Euro) ingeschreven. Ruim 75 procent van het opgehaalde bedrag komt van inwoners uit Peel en Maas die voorrang kregen bij de inschrijving.

De bouwfase
Mart Munsters BV Loon- en Grondwerken Deurne-Helden zijn verantwoordelijk voor het grondwerk en de aanleg van tijdelijke en permanente wegen voor het park. In de maanden juli en augustus gaat Munsters aan de slag met de aanleg van de toegangswegen en bouwplaatsen. De civiele en elektrische werken zijn aan Watt Infra BV uit Geldrop aanbesteed. In september volgt het heiwerk als voorbereiding op de bouw van de funderingen. In het vierde kwartaal worden de funderingen gestort.

Duurzaamheidsfonds & omgevingsfonds
Tegelijkertijd met de bouw van de windmolens wordt door Windpark Egchelse Heide 0,5 mln. Euro geïnvesteerd in verduurzaming van de woningen binnen een straal van 1000 meter. Verder komt er jaarlijks ruim € 60.000 beschikbaar voor een omgevingsfonds gericht op duurzame projecten in de nabijheid van het windpark. Hierbij kunnen duurzame initiatieven dichtbij de molens het eerst op steun kunnen rekenen.

Tags:

Category: Onshore windparken

Reacties zijn gesloten.