Fraunhofer IWES opent nieuwe testopstelling voor 115m+ rotorbladen

| 6 juli 2023

Op 30 juni werd in Bremerhaven, Duitsland, de nieuwe testopstelling voor rotorbladen van het Fraunhofer Instituut voor Windenergiesystemen IWES ingewijd. De test locatie, de eerste in zijn soort ter wereld, biedt uitgebreide testmogelijkheden voor rotorbladen die langer zijn dan 115 meter.

© Hauke Müller

De officiële opening werd bijgewoond door minister van Economische Zaken en Klimaat, Robert Habeck, de voorzitter van de Senaat en burgemeester van de Vrije Hanzestad Bremen, Andreas Bovenschulte, en de senator voor Wetenschap en Havens van de Vrije Hanzestad Bremen, Claudia Schilling.

De bouw van de testopstelling werd gefinancierd door het Duitse Federale Ministerie voor Economische Zaken en Klimaatactie (BMWK) voor een bedrag van ongeveer € 18 miljoen, met aanvullende financiering van ongeveer € 5 miljoen door het Duitse Federale Ministerie van Onderwijs en Onderzoek (BMBF), de deelstaat Bremen en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Volgende generatie rotorbladen

Met de nieuwe testopstelling voor rotorbladen breidt Fraunhofer IWES zijn testportfolio uit en past het zich aan de nieuwste eisen van fabrikanten van windturbinecomponenten aan, waardoor de nauwe samenwerking tussen toegepast onderzoek en de industrie wordt gewaarborgd. Innovatieve concepten voor zowel rotorbladen als rotorbladcomponenten kunnen veelzijdige tests ondergaan bij IWES voordat ze in serieproductie gaan. In de hele wereld is dit alleen mogelijk op deze grote schaal in de nieuwe 115 m+ rotorbladtestopstelling van Fraunhofer IWES.

De ultramoderne testinstallatie biedt uitgebreide testmogelijkheden voor rotorbladen met een lengte van meer dan 115 meter. Deze bladlengtes worden speciaal ontwikkeld voor offshore windturbines. Naast biaxiale volledige bladtesten hebben fabrikanten ook de mogelijkheid om afzonderlijke segmenten van een rotorblad te testen. Dankzij het modulaire en aanpasbare ontwerp van de testopstelling kunnen de wetenschappers van Fraunhofer IWES flexibel reageren op eisen en intelligente testmethoden verder ontwikkelen. Conventionele testmethoden worden gecombineerd met nieuwe benaderingen. Bovendien is het mogelijk om het volledige materiaalgedrag van de rotorbladen te testen. Met behulp van gesegmenteerde en sequentiële tests kan een rotorblad worden verdeeld in geschikte segmenten, die geoptimaliseerd en één voor één getest kunnen worden. De hele testopstelling kan ook virtueel in kaart worden gebracht, waardoor testmogelijkheden ontstaan voor een groot aantal andere innovatieve, digitale testmethoden.

Vestas

Vestas heeft aangegeven dat het samen met Fraunhofer IWES de rotorbladtest gaat uitvoeren voor zijn V236-15.0 MW™ prototype met een rotordiameter van 236 meter. De serieproductie hiervan staat gepland voor 2024.

3 testlocaties

Met de nieuwe testinstallatie heeft IWES nu in totaal drie testfaciliteiten voor rotorbladen, allemaal gevestigd op goed bereikbare locaties aan de Duitse kust met open toegang tot de zee voor transport. Daarnaast is er ook een laboratorium dat geaccrediteerd is volgens DIN EN ISO / IEC 17025 voor IEC 61400-23 certificeringen en een erkend IECRE testlaboratorium. Bron: Fraunhofer IWES

Tags: , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.