Fugro start geotechnisch onderzoek voor grootste offshore windpark van Denemarken

| 6 juli 2022
Fugro start geotechnisch onderzoek voor grootste offshore windpark van Denemarken

Fugro Scout © Fugro

Fugro is gestart met het geotechnisch onderzoek in het windgebied van het offshore windpark Thor, dat met een geplande capaciteit van 1 GW straks het grootste offshore windpark van Denemarken zal zijn.

De verzamelde geodata zullen worden gebruikt voor het ontwerp, de fabricage en installatie van de belangrijkste onderdelen van het windpark, waaronder de fundering van de turbines, de inter-array en de exportkabels.

Fugro zal meerdere schepen mobiliseren uit haar vloot, waaronder de Fugro Scout die al is begonnen met onderzoek op de locaties van de windturbines, ongeveer 22 kilometer van Thorsminde, aan de westkust van Jutland. De schepen zullen worden uitgerust met Fugro’s SEACALF® Mk V DeepDrive®-systeem voor kegelpenetratietesten op de zeebodem en Fugro’s innovatieve Blue Snake™ geotechnische systeem dat kegelpenetratie- en monsternemingstechnologie integreert om veilig, efficiënt en kwalitatief hoogwaardige gegevens te verzamelen langs de kabeltracés van het windpark.

De geodata zullen worden gebruikt om inzicht te krijgen in het gedrag van de bodem onder de verschillende belastingszones van de turbines, alsmede voor het ontwerp, de installatie en de bescherming van de kabels tussen de windturbines en de belangrijkste exportkabel die het onderstation op zee verbindt met het elektriciteitsnet op het land.

Alle werkzaamheden zullen worden uitgevoerd via Fugro’s cloud-based Geo-data engagement platform dat de mogelijkheid heeft om bijna real-time te leveren aan RWE en het projectteam. Dit moet volgens Fugro de samenwerking verbeteren, snellere besluitvorming faciliteren en de tijdlijnen voor kritieke mijlpalen versnellen.

RWE won de consessie voor het offshore windpark Thor eind vorig jaar. Het windpark zal uiterlijk aan het eind van het jaar 2027  gereed en op het net zijn aangesloten. Het is het tweede offshore windpark voor RWE in Deense wateren. Het Duitse energiebedrijf heeft ook een aandeel van 20 % in het 207 MW Rødsand 2, dat gelegen is ten zuiden van het Deense eiland Lolland, ongeveer 10 kilometer ten zuidoosten van Rødbyhavn. Bron: Fugro

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.