GE Haliade-X prototype op de Maasvlakte 2 bereikt 14 MW vermogen

| 6 oktober 2021
GE Haliade-X prototype op de Maasvlakte 2 bereikt 14 MW vermogen

© GE Renewable Energy

GE Renewable Energy (GE) kondigde deze week aan dat zijn prototype van de Haliade-X op Maasvlakte 2 nu draait op 14 MW vermoheeft bereikt. Hiermee bereikt GE wederom een nieuwe mijlpaal met de Haliade-X.

Het prototype van de Haliade-X werd in november 2019 op het terrein van Sif op de Maasvlakte 2 in bedrijf gesteld. De windturbine was destijds in bedrijf gesteld met 12 MW vermogen. In 2020 werd al een mijlpaal bereikt toen de turbine 13 MW vermogen bereikte. Nu is ook dit record verbroken door een vermogen van 14 MW te bereiken.

GE is hiermee de eerste speler in de industrie die een turbine op dit vermogen laat draaien. GE engineer Vincent Schellings: “In de afgelopen twee jaar hebben we veel geleerd over het bedienen en optimaliseren van de prestaties van ons Haliade-X-platform, waardoor we het Haliade-X-platform vandaag kunnen opwaarderen naar 14 MW.”

Volgens GE kan één 14 MW windturbine “tot 74 gigawattuur bruto jaarlijkse energieproductie genereren. Dit is gebaseerd op de windomstandigheden in een typische Duitse Noordzeegebied.

De Haliade-X 14 MW zal zijn commerciële debuut maken in het offshore windpark Dogger Bank C, dat zich ongeveer 80 mijl voor de noordoostkust van Engeland bevindt en samen met Dogger Bank A en Dogger Bank B het grootste offshore windpark ter wereld moet worden wanneer het klaar is. GE gaat  87 eenheden van de Haliade-X 14 MW leveren.

De Haliade-X werd ook geselecteerd voor het Vineyard Wind-project, voor de kust van Martha’s Vineyard in Massachusetts. Deze windturbines zullen een vermogen hebben van 13,6 MW.

In september kreeg GE Renewable Energy ook de officiële goedkeuring voor de bouw van een nieuwe windturbinebladenfabriek in Teesside, Engeland. De fabriek zal windturbinebladen maken met een lengte van 107 meter van punt tot wortel voor de 220 meter lange rotor van de Haliade-X. Bron: GE

Tags: , , , , , ,

Category: Windenergie, Windmolens

Reacties zijn gesloten.