Hoogleraar bouwfysica TU/e: Windenergie is wildwest van de wetenschap

| 6 augustus 2014

Hoogleraar bouwfysica van de TU (Bert Blocken) in Eindhoven is van mening dat de mogelijkheden om windenergie te winnen op daken van hoogbouw lang niet zo rooskleurig zijn als door uitvinders en bedrijven wordt voorgespiegeld. Blocken deed onderzoek naar de werking van de verschillende systemen.
Veel bedrijven beloven grote resultaten zonder wetenschappelijke onderbouwing. “Windenergie is de wildwest van de wetenschap geworden. Veel bedrijven beloven grote resultaten zonder wetenschappelijke onderbouwing.”

Blocken deed met zijn onderzoeksgroep onder meer windtunneltesten met schaalmodellen van windenergieconstructies. Daaruit bleek dat slechts een van de bestaande technieken werkelijk hout snijdt. Het ‘geheim’ daarbij is dat de windturbine los op het dak staat, zodat de wind ook onder de constructie door waait. “Andere systemen laten wind door schotten naar binnen stromen.

De intuïtie zegt dat de wind door die vernauwing sneller gaat waaien. Maar de praktijk is dat de lucht de weg van de minste weerstand kiest: die zal grotendeels over het gebouw heen gaan, in plaats van door de turbine.” Blocken stelt dat bedrijven vaak grote successen beloven op basis van meet- en rekenfouten. “Dat is schadelijk voor het imago van windenergie.”

bocken

Tags: , , , , , , ,

Category: Bedrijven, Electriciteit, Groene energie, Kleine Windmolens, Onshore windparken, Windenergie, Windmolens, Windparken, Windturbines

Reacties zijn gesloten.